Sezonska vakcinacija protiv korone neće biti potrebna

Objavljeno: 30.04.2021, 08:44h

Virus korone, za razliku od gripe, ima samo jedan element. Mislim da ćemo duže biti zaštićeni cjepivom ili kombinacijom cjepiva koje će sadržavati tri ili četiri varijante.

Virusni imunolog u Centru za infektološka istraživanja u Braunšvajguu u Njemačkoj Luka Čičin-Šain smatra da sezonska vakcinacija protiv virusa korona neće biti potrebna, kao što je potrebno za virus gripa koji sebrže razvija.

“Virus korone, za razliku od gripe, ima samo jedan element. Mislim da ćemo duže biti zaštićeni cjepivom ili kombinacijom cjepiva koje će sadržavati tri ili četiri varijante. Vidjet ćemo na kraju što je istina i hoće li ova predikcija biti točna”, dodao je Čičin-Šain u Dnevniku zagrebačke televizije N1.

“Postoje razne mogućnosti širenja virusa. Stvara se fama da mjere ne djeluju, da je sve stihijski, stvara se nekakav pandemijski nihilizam. To nije realno. Tamo gdje se uvode mjere koje omogućavaju širenje virusa, one i daju rezultate”, ističe virusni imunolog.

Dodaje da se nada da će treći talas uskoo biti iza nas.

“U jeku je kampanja cijepljenja koja se ubrzava. Možemo se nadati da će taj vrhunac uskoro biti iza nas”, kaže Čičin-Šain.

Što se tiče Indije, kaže da je ista stvar kao i s južnoafričkim sojem: “To su sojevi koji su nastali, ne igrom slučaja, nego zbog evolucije virusa koji se prilagođava tome da je sve više ljudi koji su seropozitivni i njihova protutijela su u stanju iskontrolirati izvorni virus, ali mutirani je u stanju rasti jer ga protutijela dobro ne prepoznaju. Ipak, prepoznaju ga donekle”, rekao je i dodao kako postoje rezultati studija koji govore da, ako smo cijepljeni dva puta, novi sojevi budu neutralizirani.

“Sve ide u smjeru da se stvaraju multivalentna cjepiva koja će sadržavati kombinaciju mRNA iz britanskog soja i drugih koji se relevantni, a međusobno različiti. Treba razmisliti koji sojevi postaju dominantni”, rekao je.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register