Kurti odbio da dođe 11. maja u Brisel na pregovore

Objavljeno: 30.04.2021, 19:26h

Srbija je glava (hobotnice) a kraci su Republika Srpska, prosrpske snage u Crnoj Gori, srpske paralelne strukture na Kosovu i Srpska pravoslavna crkva u S. Makedoniji

Kosovski premijer Aljbin Kurti iznenadio je zvaničnike Evropske unije (EU) odbijanjem da 11. maja dođe na dijalog u Brisel, ali je u Evropskom parlamentu (EP) predočio da najprije mora da se uvaži nezavisnost Kosova na temelju Ahtisarijevog plana i da Priština tako ravnopravno pregovara sa Beogradom.

Diplomatski izvori u Briselu prenijeli su agenciji Beta da su EU posrednici u dijalogu Beograd-Priština bili “zatečeni Kurtijevim tvrdim stavom”, ali je, ipak, prihvaćeno da se sve uradi da nova runda dijaloga uslijedi nešto kasnije.

Kurti je u Spoljnopolitičkom odboru EP naglasio da se dijalogom ipak moraju riješiti svi problemi, ali je objasnio da on i njegova vlada ne odustaju od toga da se “najpre mora prihvatiti stvarnost, a to znači nikakvo odustajanje od nezavisnosti Kosova na temelju ‘Ahtisarijevog paketa’ koji predstavlja kompromis, jer prihvata specijalne zone sa srpskom većinom i poseban status za Srpsku pravoslavnu crkvu”.

Drugi uslov je da “Srbija prihvati i prizna ratne zločine… jer je NATO bombardovao Srbiju zato što je Miloševićev režim počinio genocid na Kosovu”, rekao je kosovski premijer, uz tvrdnju da se “novi režim u Srbiji nije distancirao od zločina Miloševićevog režima”.

Treći uslov za nastavak Dijaloga je, po Kurtiju, da se uspostavi “ravnopravnost predstavnika dvije strane koji treba da riješe postojeće, a ne da stvaraju nove probleme, jer Kosovo nije predmet već strana u dijalogu”.

A četvrti uslov da Priština ponovo sjedne za pregovarački sto, kako je on stavio do znanja, jeste da to vodi poboljšanju života građana, “okretanje zajednica zajedničkim ciljevima”, kao i da Srbija mora da prizna Kosovu ratnu i drugu odštetu od preko tri milijarde eura i više stotina miliona za neplaćenu električnu energiju, penzije i drugo.

Kosovski premijer je poslanicima spoljnopolitičkog odbora EP objasnio da će se dijalogom prevashodno baviti njegov zamjenik i da su ciljevi njegove vlade najprije otvaranje novih radnih mjesta, pravda i efikasno pravosuđe, kao i bitka protiv epidemije korona virusa, a potom dijalog s Beogradom.

Kurti je odbacio tvrdnje da radi na stvaranju “Velike Albanije”, rekavši da je “Velika Albanija postojala samo par godina tokom drugog svjetskog rata”. “Beograd sad želi da nas optuži da stvaramo Veliku Albaniju, dok istovremeno želi da stvori Veliku Srbiju”, rekao je.

On je postojeću geopolitičku situaciju u regionu uporedio s raspadom Sovjetskog Saveza i Jugoslavije i dodao da je sad Srbija kao “hobotnica s četiri kraka”.

“Srbija je glava (hobotnice) a kraci su Republika Srpska, prosrpske snage u Crnoj Gori, srpske paralelne strukture na Kosovu i Srpska pravoslavna crkva u S. Makedoniji”, rekao je Kurti.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register