IJZ: Nijesmo ostali bez vakcina

by | apr 29, 2021 | Novosti | 0 comments

Iz Doma zdravlja je Danu saopšteno da trenutno imaju oko 1.000 doza AstraZeneke i da se vakcinacija sprovodi na dva punkta.

Na pitanje Dana epidemiolog iz IJZ Marija Božović je odgovorila da se revakcinacija jedino pomjera zbog preporuka da se druga doza AstraZeneke primi između četvrte i12. sedmice. Kako je objasnila, zbog toga su pojedine ustanove odlučile da se vakcina iskoristi kako bi više građana primilo prvu dozu.

“Nijesmo ostali bez vakcina i do kraja mjeseca očekujemo isporuku novih velikih količina. U ustanovama imamo više od 1.000 doza vakcina, a pojedine ustanove su određene doze AstraZeneke iskoristile da prvom dozom vakcinišu što više građana, jer se naredne sedmice očekuje novi kontingent vakcina tog proizvođača, a imamo i mogućnost revakcinisanja poslije četiri sedmice”, kazala je Božović.

Božović kaže da do kraja ove sedmice očekuju dolazak 200.000 doza kineske vakcine Sinfarm, ali i da domovi zdravlja raspolažu dovoljnim dozama AstraZeneke.

U Crnoj Gori su se za vakcinaciju protiv virusa korona dosad prijavile 94.103 osobe, prvu dozu je primilo 40.023 građana, tako da početak masovne imunizacije čeka oko 54.000 prijavljenih.

0 Comments

Submit a Comment