Robinson Kruso mora da se seli

Objavljeno: 27.04.2021, 07:59h

Italijan Mauro Morandi poznat pod nadimkom talijanski Robinson Kruso u 81. godini odlučio se preseliti s sivilijanskog ostrvca Budelija, na koje se doselio prije 32 godine. 

On je tada planirao plovidbu do južnog Tihog okeana, ali mu se jedrenjak pokvario pa je bio prisiljen da se iskrca na Budeli. Tamo je doznao da je dotadašnji čuvar pred penzijom pa je odlučio da proda jedrenjak i ostane. Od onda, Morandi živi u skloništu iz vremena Drugog svjetskog rata i čuva zaliv, podsjeća Gardijan.

Morandi je odlučio da će preseliti na najveće ostrvo arhipelaga La Madalana, a Budeli ostavlja u rukama šefovima nacionalnog parka La Madalena koji su ostrvce dobili na upravljanje 2016. godine i koji Moradia već godinama pokušavaju otjerati, jer imaju plan da ostrvce pretvore u centar za obrazovanje o ekologiji.

Morandijev posao bilo je čišćenje ostrvceta i edukacija izletnika o njegovu ekosistemu.

Gostima je zabranjena šetnja ružičastim pijeskom, a još od 90-ih zabranjeno je i kupanje u moru oko ostrva. Dopušteni su izleti brodom tokom dana, a jedino su dopuštene šetnje stazama koje su dalje od same plaže i poznatog ružičastog pijeska.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply