Dobrovoljci 40 dana u pećini

Objavljeno: 25.04.2021, 11:04h

S obzirom da  nisu mogli nositi satove kao ni mobitele, dobrovoljci su jednostavno dane brojali u ciklusima spavanja, a na osnovu osjećaja su procjenjivali kada bi se trebali probuditi, zaspati ili jesti.

Petnaest dobrovoljaca iz Francuske današnjim izlaskom iz pećine Lombrives okončalo je eksperiment koji je trajao 40 dana, a koji je podrazumijevao boravak u pećini u potpunoj izolaciji od vanjskog svijeta.

U eksperimentu koji je organizovao Institut za prilagođavanje ljudi specifičnim uslovima u prirodi učestvovalo je ukupno osam muškaraca i sedam žena. Dobrovoljci su boravili 40 dana u pećini na vlažnom, tamnom, ali i prostranom području, a danas u jutarnjim satima ovaj eksperiment je i okončan.

Nakon izlaska, mediji koji su prisustvovali događaju opisali su dobrovoljce kao sretne, ali i nevjerovatno blijede ljude koji su nakon izlaska određeni period morali nositi tamne naočale zbog prilagođavanja na vanjsku svjetlost.

Projekt “Deep Time” u kojem je učestvovalo 15 dobrovoljaca koštao je 1,2 miliona eura, a iz Instituta su poručili kako će im ovaj eksperiment pomoći da bolje razumiju proces prilagođavanja čovjeka drastičnim promjenama u okruženju.

Stanovnici pećine 40 dana živjeli su u potpunoj izolaciji bez kontakta s vanjskim svijetom. U tom periodu, nisu dobijali informacije o važnijim svjetskim događajima, kretanju pandemije koronavirusa, a u potpunosti im je zabranjena komunikacija sa porodicom i prijateljima.

U saradnji sa laboratorijama iz Francuske i Švicarske, naučnici su putem senzora promatrali obrasce ponašanja učesnika u eksperimentu. Pratili su aktivnosti tokom spavanja, socijalnu interakciju i općenito reakcije tokom boravka u pećini svih 15 učesnika u eskperimentu.

Jedan od takvih senzora bio je i mali termometar koji je smješten unutar kapsule koju su učesnici u eksperimentu, prije silaska u pećinu, progutali. Kapsula, odnosno termometar pratio je tjelesnu temperaturu i prenosio podatke naučnicima.

S obzirom da  nisu mogli nositi satove kao ni mobitele, dobrovoljci su jednostavno dane brojali u ciklusima spavanja, a na osnovu osjećaja su procjenjivali kada bi se trebali probuditi, zaspati ili jesti.

U petak, dan prije izlaska iz pećine, po prvi put od početka eksperimenta, dobrovoljce su posjetili naučnici kako bi im saopštili da u subotu izlaze napolje. Kako prenose mediji, mnogi učesnici su izjavili kako su imali potpuno pogrešnu percepiju vremena te da su mislili kako im je do izlaska preostalo još sedam ili deset dana.

Iako su sudionici eksperimenta nakon izlaska djelovali vidno umorno, dvije trećine učesnika izrazilo je želju da ostanu još nekoliko dana u pećini kako bi završili grupne projekte koje su započeli tokom ekspedicije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply