Sajt koji špija bučnu djecu

Objavljeno: 24.04.2021, 08:41h

Sajt u ovom trenutku bilježi oko 7.500 bučnih i opasnih lokacija u gradovima širom Japana

Japanski mediji pišu da je usljed epidemije kovida 19 osjetno porasla posjećenost neobičnog internet sajta koji na geografskoj karti bilježi u kojim djelovima grada se nalaze žarišta buke i opasnosti po protok saobraćaja koje izazivaju nevaspitani i neposlušni, što se, u praksi, uglavnom odnosi na najmlađe.

Ta internet stranica otvorena je 2016. godine kada je njen anonimni tvorac, revoltiran činjenicom da nije mogao da u miru radi zbog stalne larme koju su stvarala djeca, odlučio da, kao jednu vrstu vodiča ili ispomoći za ljude koji traže lokaciju za stanovanje, na svjetsku virtuelnu mrežu postavi interaktivnu kartu sa označenim mjestima gdje se na bučan ili opasan način igraju djeca.

Upotpunjavanju te mape svako može da doprinese, i ona bi, teoretski, mogla da obuhvati i lokacije poput barova, pabova i restorana, ispred kojih pijani i drugi gosti prave buku i ometaju saobraćaj.

Međutim, pošto se tematski odnosi na ulice i igrališta, crvene oznake koje posjetioci sajta unose gotovo isključivo prate komentari u kojima se oni žale na djecu – na igru loptom po noći ili na putu, na buku koju prave skejteri, smetnje koje prouzrokuju đaci svojim biciklima i tome slično.

Sajt u ovom trenutku bilježi oko 7.500 bučnih i opasnih lokacija u gradovima širom Japana, od kojih je najveći dio, više od 4.000, u prestonici Tokiju i njegovoj okolini, prenosi portal RTS.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply