Rak dojke može da se liječi i bez hemoterapije

Objavljeno: 24.04.2021, 07:47h

Rak dojke može da se liječi i bez hemoterapije, pokazalo je istraživanje međunarodnog tima naučnika sprovedeno na uzorku većem od 5.000 pacijentkinja.

Dr Begonja Bermeho, član istraživačkog tima koji se bavi rakom dojke pri Univerzitetskoj klinici u Valensiji, gdje je, između ostalog, sprovođeno ovo istraživanje, kaže da njegovi rezultati govore kako hemoterapija ne mora da se primjenjuje na ženama u postmenopauzi koje boluju od hormonski (HR) pozitivnih karcinoma ili HER 2 negativnih karcinoma, prenosi Sputnjik.

Naučnici objašnjavaju da bi takvim pristupom oboljelim bilo olakšano liječenje, jer bi izbjegli negativne efekte hemoterapije.

“Prema rezultatima istraživanja, isključivanje hemoterapije u ovoj grupi oboljelih, kod kojih je trećina imala zahvaćene limfne čvorove, ne pogoršava prognozu. Dakle, kod te grupe oboljelih, hemoterapija ne mora da se primjenjuje”, kaže dr Emilio Alba, šef onkološkog odeljenja u Univerzitetskoj bolnici u Malagi.

Standardni tretman u liječenju, koji se primjenjuje tri decenije, je hemoterapija uz hormonalnu terapiju, a liječenje može da traje godinama. Naučnici sada tvrde da bi kod pojedinih pacijentkinja mogla da se daje samo hormonalna terapija, ukoliko se to potvrdi genskim testom koji daje odgovore o vjerovatnoći ponovnog pojavljivanja kancera i koliko bi bila uspješna hemoterapija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply