Ekonomski oporavak eurozone snažniji od očekivanog

Objavljeno: 23.04.2021, 13:34h

Oporavak eurozone u aprilu, od ekonomskog pada izazvanog pandemijom, mnogo je snažniji nego što se očekivalo, jer se industrija usluga adaptirala na uslove blokada i nenadano vratila na staze rasta, pokazalo je današnje istraživanje analitičke kompanije IHS Markit.

Budući da se kontinent suočio sa novim talasom epidemije korona virusa, vlade su ponovo uvele stroge mjere ograničenja kako bi zaustavile širenje zaraze, primoravši dio preduzeća na ponovno zatvaranje a građane da ostanu kod kuće, prenosi Tanjug.

Zbog toga se u ovom kvartalu očekivalo da će ekonomski oporavak biti znatno slabiji nego što je predviđano u martu.

Međutim, prema fleš rezultatima istraživanja IHS Markita, kompozitni indeks menadžera nabavke (PMI), koji se smatra pouzdanim pokazateljem ekonomskog zdravlja, porastao je na devetomjesečni maksimum u aprilu, na 53,7 poena sa 53,2 boda u martu, izvještava Rojters.

Cifra iznad 50 poena označava rast ekonomske aktivnosti.

U dominantnom sektoru usluga, indeks PMI se popeo na 50,3 boda sa martovskog nivoa od 49,6 poena, nadmašivši medijan prognozu ekonomista u Rojtersovoj anketi koji su prognozirali da će pasti na 49,1 poen.

Istovremeno, za fabrike u monetarnoj uniji ovo je najaktivniji mjesec od sredine 1997, godine, kada je počelo da sprovodi ovo istraživanje, pri čemu je indeks koji mjeri vrijednost proizvodnje dostigao najvišu kotu.

U izvještaju se navodi da njemački PMI ukazuje na optimistične izglede proizvodnje u najvećoj evropskoj ekonomiji, jer fabrike nastavljaju da isporučuju robu gotovo rekordnim tempom, dok je aktivnost u uslužnom sektoru i dalje usporena zbog mjera lokdauna.

Francuska poslovna aktivnost je takođe porasla snažnije nego što se predviđalo, jer je druga po veličini ekonomija zone evra pokazala znake otpornosti.

Kompozitni indeks buduće proizvodnje u eurozoni popeo se na 68,8 poena sa 67,9 bodova u martu, na najviši nivo od kada je IHS Markit, u julu 2012, počeo da prikuplja podatke o proizvodnim očekivanjima preduzeća.

U Britaniji su preduzeća takođe zatrpana novim porudžbinama jer zemlja ukida neka od ograničenja uvedena zbog kovida, što nagoveštava brz ekonomski oporavak.

Evropska komisija je danas objavila da je povjerenje potrošača u eurozoni poraslo u aprilu za 2,7 poena u odnosu na mart, na minus 8,1 bod.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply