Razgovor sa gospodarom Ivanom Crnojevićem (video)

Objavljeno: 21.04.2021, 09:42h

Objavljena aplikacija GUIDI uz pomoć koje se dopisuje sa istorijskim ličnostima

Dopisivali smo se sa Ivanom Crnojevićem, gospodarem Zete, koji je umro 1490. godine. Ne nismo ludi, niti se Ivan digao iz mrtvih, već su dva mlada programera, Petar Šćepanović i Filip Vučković, objavili početnu verziju aplikacije Guidi.

Bili smo prvi koji su isprobali ovu alikaciju, a tom prilikom, osim sa Ivanom, koji nam je pričao o zidinama Žabljaka Crnojevića i svom životu, razgovarali smo i sa jednim od tvoraca ove ideje i  aplikacije Petrom Šćepanovićem.

Aplikacija se može instalirati preko Play prodavnice, a razgovor sa Ivanom Crnojevićem možete započeti gdje god se nalazili, ali u jednom trenutku, Ivan će od vas tražiti da za nastavak razgovora posjetite zidine Žabljaka Crnojevića, gdje ćete, u daljoj komunikaciji, saznati o detaljima iz njegovog života, zidinama, porodici, bitkama koje je vodio.

Ivan Crnojević, u krajnjem, postaje vaš vodič kroz istoriju i zidine Žabljaka Crnojevića.

U narednih par mjeseci očekuje se unapređenje aplikacije, kao i dodavanje više “vodiča“, sagovornika iz istorije sa novim lokacijama.

Filip i Petar se nadaju da će ovo poboljšati turističku ponudu, ali i da će grđane dodatno edukovati i time im pokazati  značaj koji imaju kulturna dobra Crne Gore.

Vuk Vujisić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply