EU: Postignut dogovor o zakonu o klimi

Objavljeno: 21.04.2021, 10:28h

Pregovarači Savjeta EU-a i Evropskog parlamenta su postigli jutros rano dogovor o zakonu o klimi prema kojem će Unija do 2030. smanjiti emisiju gasova staklene bašte 55 posto u odnosu na 1990. Godinu, prenosi RSE.

“Oduševljena sam što smo postigli dogovor o ovom ključnom elementu Evropskog zelenog plana. Naše političko opredjeljenje da postanemo prvi klimatski neutralni kontinent do 2050. sada je takođe zakonska obveza”, izjavila je predsjednica Komisije Ursula fon der Lajen.

“Današnji sporazum takođe pojačava našu globalnu poziciju lidera u suočavanju s klimatskom krizom. Kad se svjetski čelnici okupe na Dan planete Zemlje, EU će izaći s ovom pozitivnom viješću za koju se nadamo da će nadahnuti naše međunarodne partnere. Ovo je dobar dan za naše ljude i našu planetu”, izjavio je izvršni potpredsjednik Komisije Frans Timermans.

U pregovorima između predstavnika država članica i Evropskog parlamenta u posljednjih nekoliko mjeseci nije bilo nikakvog napretka, sve do zadnjeg sastanka, koji je počeo u utorak rano popodne a završio jutros u pet sati.

Zakon još trebaju formalno da potvrdi Savjet EU i Evropski parlament.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply