Smije li analitičar da laprda?

Objavljeno: 18.04.2021, 15:48h

Piše Duško VUKOVIĆ

Danas se društvenom mrežom Fejsbuk dijelilo i komentarisalo nešto što je građanin po imenu Ljubo Filipović napisao na svome profilu, a što se tiče građanskog aktivizma kojI nije po njegovom ukusu.

Građanin Filipović je napisao: “Četnici sakriveni iza maske ekologa koji su danas dočekali gradonačelnika Podgorice na Zabjelu su pročitana prevara koju nam URA sa DF-om pakuje kao na Sinjajevini. Kao što rekoh-pročitani ste”.

Ne želim da problematizujem citirani iskaz da bih osporio bilo kome pravo da laprda na društvenim mrežama. Neka građanin Filipović to čini i ubuduće, ali je problem što njegovo laprdanje uzima za ozbiljno jedan medij koji s pravom smatram i svojim, pa građanina Filipovića povremeno angažuje da analizira politička zbivanja u zajedničkoj nam domovini. Riječ je o nacionalnom medijskom javnom servisu, pogađate.

Neko ko pretenduje na to da bude analitičar, morao bi, prema mome skromnom mišljenju i priličnom životnom i medijskom iskustvu, biti neko ko zna više, ko ima uvid u činjenice i cjelinu u koju su one situirane, ko uvijek ima u vidu vremenski i sve druge kontekste. Takav analitičar sebi ne smije da dozoli da bude bilo čiji glasnogovornik, a pogotovo ne da prokazuje bez osnova i huška na neistomišljenike.

Građanin Filipović može sebe da doživljava kao važnog i znavenog i ima pravo na laprdanje koliko hoće, ali tu vrstu intelektualne prakse niko nema pravo da nameće kao relevantnu i da je ubuduće koristi pod maskom analitičara.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register