Veče posvećeno Miri Furlan

Objavljeno: 17.04.2021, 11:53h

Sinoć je u novoj zgradi Crnogorske kinoteke i Muzičkog centra održan prvi zvanični događaj – veče posvećeno poznatoj jugoslovenskoj glumici Miri Furlan.

Javlja: Omer Šarkić

U okviru programa u maloj sali prikazana je predpremijera kratkog igranog filma “Pred nama“, reditelja Aleksandra Adžića, sa Marijom Bergam (rođenoj u Tivtu) i Jovanom Stoiljković u glavnim ulogama. Miri Furlan je to bio poslednji film u kome se pojavila.

O Miri Furlan su govorili direktor Kinoteke Andro Martinović i Marija Bergam, a putem video linka Rajko Grlić. Posebno je zanimljiva epizoda o Miri Furlan koju je opisao Rajko Grlić, inače porodični prijatelj izuzetne glumice i čovjeka kakva je bila Mira.

Prilikom jednoj posjeti SAD, dok je objedovao u jednom sasvim običnom, može se reći relativno neuglednom restoranu, ugledao je Miru, prinuđenu da, poslije bjekstva od našeg ludila, mržnje i nacionalizma, radi kao konabarica i na taj način obezbjedi egizstenciju za sebe i supruga. Prišla mu je, samo su se pozdravili i, oboje su počeli da plaču. Ubrzo je prišao vlasnik restorana, upozoravajući je da se prevrše zadržava za stolom.

Desetak godina kasnije, dok je bio u Njujorku, Grlić je na autobusu vidio veliku fotografiju Mire Furlan, koja je uspjela da i tamo pokaže i dokaže svoje glumačko umijeće, postavši cijenjena i poznata glumica.

Nakon prikazivanja kratkog filma i tribine u maloj sali Kinoteke, u velikoj sali prikazan je restaurirani film „Lepota poroka“. Mislio sam da je pri restauraciji filma došlo do greške, te sam upozorio jednog od prijatelja zaposlenih u Kinoteci da je napravljena greška i da je ime filma „Ljepota poroka“ a ne „Lepota poroka“. Međutim, nijesam bio u pravu. Origanalno ime fantastičog filma Živka Nikolića u kome je Mira svoju ulogu odigrala, po običaju, maestralno, je „Lepota poroka“.

Još jedna zanimljivost sa ovog veoma dobro organizovanog događa je da su se epidemiološke mjere poštovale kao u najsređenijim zemljama Zapada. Svim posjetiocima na ulazu je mjerena temperatura, u maloj sali su stolice postavljene na razdaljini dužoj od jednog metra, a u velikoj sali  su bila obilježena sjedišta na koja su gledaoci mogli da sjednu: tek u svakom drugu redu, i to sa po tri stolice razmaka. Oko 50 posjetilaca nije moglo prisutvovati događanjima zbog ograničenih kapaciteta, kako bi se mogle ispoštovati sve propisane mjere.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply