Bare Kraljske: Mještani ne pristaju na kompromise

Objavljeno: 16.04.2021, 11:33h

Saopštenje za javnost MZ Kraljske Bare

Mještani Kraljskih Bara obavještavaju crnogorsku javnost da su 13.4.2021.g u prostorijama Ministarstva kapitalnih inves cija imali sastanak sa predstavnicima ovog ministarstva, a na poziv direktora Direktorata za energe ku i energetsku efikasnost. Sastanku su od strane ministarstva prisustvovali g. Vladimir Durutović i gđa Maja Pavićević.

Mještanima je ponuđen takozvani “kompromis” – da odustanu od odbrane rijeke Crnje, a da za “nagradu” spase rijeke Ljubaš cu i Čestogaz (za koji nema nikakvih dozvola i ugovora). Zbog toga što su u julu 2020.g započe radovi na vodotoku Čestogaz mještani su Osnovnom državnom tužilaštvu u Kolašinu podnijeli krivičnu prijavu prije više od pola godine, a po kojoj do danas nema odluke tužilaštva.

Mještani nijesu mogli da prihvate pomenu “kompromis” iz razloga što ne žele i neće da učestvuju u kršenju Ustava Crne Gore, kao i pozi vnih pravnih akata, propisa i zakona. Smatramo da nam se nudi “kompromis” za nešto što uopšte nije dio koncesionog Ugovora, jer pomenute dvije rijeke uopšte ne pripadaju vodotoku Crnja, za koji je izdata koncesija. Rijeka Crnja je od jednakog značaja mještanima i ovom kraju, te ne možemo da pristanemo na nešto za šta smo od početka bili pro v – a to je izgradnja malih hidroelektrana u ovom kraju.

Mještani ne mogu da pristanu na “kompromis” zbog cijelog procesa započete izgradnje, a koji se najbolje odslikavaju u inspekcijskim nalazima Uprave za inspekcijske poslove. U nekim nalazima se konstatuje jedno stanje, dok se danas na terenu nalazi drugo, te inspekcija na poziv mještana nije reagovala adekvatno i obišla kompletan teren kako bi ustanovila pravo stanje te uočila da se gradi na vodotoku za koji ne postoji dozvola, te da su projektom predviđene cijevi od 55cm, a postavljene od 81cm i slično.

Smatramo da država treba da učini sve što je u njenoj moći da ovaj štetan projekat pun malverzacija raskine bez plaćanja odštete koncesionaru. Takođe, smatramo da državni službenici treba da preispitaju nezakonitos koje prate ovaj projekat, a ne da traže kompromise koji idu samo u korist koncesionara, a na štetu lokalne zajednice i države. Javni interes se u ovom slučaju mora zaš i mi kao mještani u tome samo možemo pomoći, a ne pristajemo na štetne kompromise koji nam se nude, jer mi nemamo pravo da trgujemo rijekama koje znače život i budućnost našem kraju i našem potomstvu.

Ovim putem osim obavještavanja crnogorske javnos , želimo javno da podsje mo predsjednika Vlade g. Krivokapića, potpredsjednika Vlade g. Abazovića, kao i sve par je koje čine parlament na obećanja i izjave koje su dali vezane za izgradnju MHE.

Još jednom da poručimo da ćemo kao i do sada, u narednom periodu brani svoje rijeke, jer me branimo osnovno ljudsko pravo – pravo na život, kao i Ustavno pravo – pravo na život u zdravoj životnoj sredini i da niko nema prava da pokuša da nam to oduzme.

S poštovanjem, Kraljske Bare, Kolašin 15.4.2021.

Milovan Labović predsjednik

MZ Kraljske Bare

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply