Savjet za građansku kontrolu rada policije: Reakcija policije nije bila odgovarajuća

Objavljeno: 09.04.2021, 00:06h

Savjet za građansku kontrolu rada policije je na večeras održanoj sjednici, povodom današnjih najavljenih protesta, ocijenio da “priprema Uprave policije nije bila adekvatna i da je izostala odgovarajuća prevencija i procjena situacije koja je dovela u opasnost kako građane tako i štićenu osobu. Na osnovu dostupnih podataka Savjet nije uvjeren da je Uprava policije osigurala plansku i organizovanu aktivnost”.

“Savjet upućuje preporuku da se ubuduće značajnije poradi na prevenciji i kvalitetnijoj pripremi koja treba da uključi i eventualno povećanje broja kontrolnih punktova na različitim putnim pravcima kako bi se sačuvalo nesmetano i bezbjedno odvijanje saobraćaja i osigurala zaštita prava svih građana, kako u pogledu ostvarivanja različitih prava tako i zakonitih javnih okupljanja. Savjet izdaje preporuku Ministarstvu unutrašnjih poslova da osnaži komunikaciju i konkretno praktično informisanje javnosti o pravu na slobodu okupljanja u uslovima pandemije zarazne bolesti, kako bi se građanima pomoglo da razumije načine javnog okupljanja i kako to pravo, u datim okolnostima, ne bi bilo dovedeno u pitanje”, rečeno je u saopštenju.

Savjet je u vezi sa incidentom na Bogetićima “prepoznao da generalno postupanje policijskih službenika nije bilo u skladu sa profesionalnim standardima”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply