U Sarajevu preminuo Jovan Divjak

Objavljeno: 08.04.2021, 22:43h

Ovo udruženje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

U Sarajevu je danas preminuo Jovan Divjak, bivši general Armije Republike Bosne i Hercegovine (ARBiH) i izvršni direktor Udruženja „Obrazovanje gradi BiH“.

Divjak je prvi nosilac iz BiH najvišeg francuskog ordena “Legije časti” koje mu je dodijeljeno u julu 2001. godine.

Osnovao je 1994. i ugradio sebe u fondaciju “Obrazovanje gradi BiH” . Ovo udruženje pomaže djeci koja su izgubila roditelje u ratu da se školuju.

Nosilac je velikog broja priznanja za društveno – koristan i humanitarni rad a najvažnija su: Šestoaprilska nagrada Grada Sarajeva, Legija časti Republike Francuske, Orden Lafayette, Plaketa Međunarodnog komiteta lige humanista, Premio Takunda (Italija), Graditelj mira 2013 (Katalonski međunarodni institut za mir).

Svoj doprinos je dao na brojnim međunarodnim konferencijama i seminarima, zalagao se za poštivanje dječjih i ljudskih prava kao i za kvalitetno i potpuno obrazovanje. Francuski i italijanski izdavači štampali su mu knjigu “Sarajevo, moja ljubav” koja govori o njegovom životnom putu i ratnim događajima u BiH a autor je knjige “Očekujući istinu i pravdu”.

Tužilaštvo Republike Srbije je 2008. godine za bivšim generalom (ARBiH) Jovanom Divjakom raspisalo potjernicu zbog stradanja pripadnika bivše Jugoslovenske narodne armije u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu 2. i 3. maja 1992. godine.

U nekadašnjoj Dobrovoljačkoj ulici je 3. maja 1992. došlo do incidenta između vojnika JNA u povlačenju i pripadnika Teritorijalne odbrane RBiH u kojem je ubijeno šest osoba.

Uhapšen je 3. marta 2010. godine u Beču, ali je austrijski sud odbio da ga izruči Srbiji uz obrazloženje da se u Beogradu ne bi moglo očekivati pošteno suđenje.

Osmog marta je oslobođen, ali je gotovo pet mjeseci u kućnom pritvoru u Austriji čekao na konačnu odluku suda u Beču koji je odlučivao o zahtjevu Srbije.

Penzionisanog generala Armije BiH dočekali su, u sarajevskom Domu mladih, građani, prijatelji i članovi Udruženja “Obrazovanje gradi BiH”. Divjak je poručio da je 2. maja 1992. godine Armija BiH zaustavila četvrtu armiju svijeta, a da se 3. maja desio incident.

Jovan Divjak vratio se u Sarajevo 29. jula 2011. a na aerodromu su ga, pored porodice dočekali prijatelji i stipendisti njegove fondacije “Obrazovanje gradi BiH. A u čast njegovog povratka organizovano je i slavlje u sarajevskom Domu mladih.

Tužilaštvo BiH je 2012. obustavilo istragu protiv 14 osoba za slučaj “Dobrovoljačka”. Među njima su bili penzionisani general Armije RBiH Jovan Divjak i ratni član Predsjedništva RBiH Ejup Ganić. O Dobrovoljačkoj stav je dao i Haški sud koji je ustanovio kako je kolona JNA u Dobrovoljačkoj ulici bila legitimna vojna meta.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply