Predsjedništvo DPS: Branićemo svim sredstvima državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja

Objavljeno: 08.04.2021, 00:03h

Predsjedništvo Demokratske partije socijalista je osudilo “namjeru Vlade Crne Gore da na sjutrašnjoj sjednici donese Odluku o izmjeni odluke o kriterijumima za utvrđivanje uslova za sticanje crnogorskog državljanstva prijemom, kao i da se usvoji Nacrt Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o registrima prebivališta i boravišta”.

Nakon večerašnje sjednice Predsjedništva DPS-a izdato je saopštenje u kome se navodi da je “konstatovana (je) nedvosmislena namjera nove parlamentarne većine da na ovaj način sprovede izborni inženjering, kako bi se obezbijedila nelegitimna većina na narednim izborima i na silu mijenjala demografska slika Crne Gore, što sve vodi u dodatnu destabilizaciju države”.

“Smatramo da ovakav potez obesmišljava rad Odbora za reformu izbornog zakonodavstva koji bi upravo trebalo da se bavi ovom materijom, i u kojem predstavnici Demokratske partije socijalista učestvuju u cilju iznalaženja najboljih kompromisnih rješenja, sa ostalim poslaničkim klubovima.

Ipak, ukoliko Vlada usvoji na sjutrašnjoj sjednici navedeni Prijedlog Odluke i Nacrta, Demokratska partija socijalista će napustiti učešće u Odboru i uputiti odgovarajuću inicijativu prema Ustavnom sudu, budući da je odluka koja je predložena, zbog predviđene retroaktivne primjene, apsolutno neustavna”, kaže se u saopštenju.

U saopštenju se navodi da je na sjednici Predsjedništva DPS-a konstatovano “da aktuelna parlamentarna većina jeste osvojila potrebnu većinu da bi formirala Vladu kako bi vodila unutrašnju i spoljnu politiku, ali da to ne znači da je dobila pravo da svojim djelovanjm obezdržavi Crnu Goru i uvede je u velikosrpski nacionalni projekat”. “Predsjedništvo je konstatovalo da će Demokratska partija socijalista svim sredstvima braniti našu državu od evidentnog agresivnog pokušaja posrbljavanja”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply