Velika Britanija ne  preporučuje AstraZeneku mlađima od 30 godina

Objavljeno: 07.04.2021, 21:36h

AstraZeneka je jeftinija i jednostavnija za čuvanje od većine drugih, i čini osnovu programa Kovaks koji podržavaju UN

Vlasti Velike Britanije preporučile su danas da AstraZenekinu vakcinu protiv kovida -19 ne primaju mlađi od 30 godina, gdje je to moguće, zbog sve jačih dokaza da je vakcinacija povezana sa stvaranjem krvnih ugrušaka.

Prethodno su Britanska i Evropska agencija za ljekove naglasili da korist od vakcinisanja i dalje prevazilazi rizike za većinu ljudi, iako je EMA saopštila da je otkrila “moguću vezu” između vakcine AstraZeneka i rijetkog stvaranja krvnih ugrušaka, podsjeća Beta.

Britanske vlasti preporučile su da se mlađima od 30 godina ponudi druga vakcina, mada EMA nije uvela takva ograničenja za AstraZeneku, već je prepustila zemljama članicama da same odluče.

Nekoliko zemalja je već uvelo ograničenja na vakcinu, i ona se pažljivo prate, jer je AstraZeneka jeftinija i jednostavnija za čuvanje od većine drugih, i presudna je za globalnu imunizaciju budući da čini osnovu programa Kovaks koji podržavaju UN sa ciljem da vakcine budu dostupne i najsiromašnijim zemljama.

Džonatan Van-Tam, zamjenik ministra zdravlja Velike Britanije rekao je na konferenciji za novinare da najnovija odluka o ograničenju upotrebe AstraZeneke neće uticati na tempo imunizacije ako budu isporučene očekivane količine drugih proizvođača uključujući Fajzer i Modernu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply