Sjećamo se opsade Sarajeva, sjećamo se rata u Bosni da se nikome ne ponovi

Objavljeno: 06.04.2021, 09:25h

ANIMA će danas na Trgu od oružja Kotor, u 12 sati podsjetiti građane/ke Crne Gore na ovaj datum.

Autor: Tim ANIMA-e*

6.april 1945. godine oslobođeno je Sarajevo od okupatora. 47 godina kasnije 6. aprila 1992. Sarajevo je napadnuto od strane JNA pod komandom rukovodstva Srbije i Crne Gore, uz podršku značajnog dijela stanovništva tih država. Počinje rat u Bosni i Hercegovini i opsada grada u narednih 1425 dana. U najdužoj opsadi jedne prestonice od Drugog svetskog rata, život je izgubilo 14.011 hiljada ljudi. Ubijeno je 1601 dijete, ranjeno više od 50.000 građana, 17 000 ljudi iselilo je iz jednog u drugi dio grada. Prema procjeni, više od 480.000 projektila ispaljeno je na grad. U ratu u Bosni ubijeno je preko 97.000 ljudi, 2.2 miliona građana je moralo da napusti svoje domove, 20.000 hiljada žena je silovano, većim dijelom Bošnjakinje.

29 godina nakon opsade Sarajeva istina o ratu u Bosni nije jedinstvena. Proces suočavanja sa  zločinima iz ovog rata i utvrđivanje krivice i odgovornosti ideologa, komande i odgovornosti, izuzev sudskih  odluka Međunarodnog suda u Hagu i nedostatnih sudskih procesa u lokalnim sudovima skoro da nije ni započet. Politička i moralna odgovornost aktuelnih vlastodržaca je maskirana konstrukcijama poželjnije prošlosti i stalnim podrgrijavanjem nacionalnih podjela.

29.godina nakon opsade Sarajeva, Crna Gora je moralno i ekonomski razoreno društvo. Učestvovanje u ratovima devedesetih bez sprovedene tranzicione pravde i suočavanja daje rezultate u nacionalnim i vjerskim tenzijama na “stalnoj ivici građanskog rata”. Smjena dugogodišnje političke elite nije dovela do pomaka na planu prihvatanja odgovornosti i uvažavanja žrtava. Ideje revizionizma zločinačke prošlosti i relativizacije učinjenih zločina su još prisutnije i zlokobnije.

Na današnji dan 29. godina nakon opsade Sarajeva, ono što se desilo u naše ime nas obavezuje da se sjećamo, da tražimo pravdu za žrtve kao i odgovornost inspiratora i organizatora a ne samo neposrednih izvršioca. Osim uvažavanja patnje i moralne obnove ovo je neophodno i  da bi se sačuvao mir u Crnoj Gori.

STOP NEGIRANJU I RELATIVIZCIJI ZLOČINA; STOP  REVIZIONIZMU;

TRANZICIONA PRAVDA  ZA RATOVE DEVEDESETIH MORA BITI PRIORITETNA.

*ANIMA je centar za žensko i mirovno obrazovanje iz Kotora

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply