Mudre pouke Paramhansa Joganande

Objavljeno: 03.04.2021, 09:29h

Paramahansa Jogananda (1893 – 952), rođen kao Mukunda Lal Goš bio je indijski jogi i guru koji je upoznao milione Indijaca i zapadnjaka sa učenjima meditacije i krija joga

Budi što  jednostavniji; bićeš zapanjen kad  vidiš kako jednostavan i srećan život može postati.

Čitaj malo. Meditiraj mnogo. Razmišljaj o Bogu cijelo vrijeme.

Učiniti drugog srećnim ljubaznim govorom i iskrenim savjetom je znak istinske veličine. Povrijediti drugu dušu sarkastičnim riječima, pogledom ili sugestijom je vrijedno prezira.

Živi svaki trenutak potpuno, a budućnost će se pobrinuti o sebi. U potpunosti uživaj ​​u čudu i ljepoti svakog trenutka.

Ako dopustiš svoji mislima da se nastane u zlu, i sam ćeš postati zao. U svemu vidi samo dobro, tako ćeš usvojiti kvalitet dobrote.

U  tvom srcu postoji magnet koji će privući istinske prijatelje. Taj magnet je nesebičnost, kad najprije misliš na druge; kad naučiš živjeti za druge, tada će i oni živjeti za tebe.

Moć neispunjenih želja je korijen čovjekova ropstva.

Ljubaznost je svijetlo koja otapa sve prepreke između duša, porodica i naroda.

Ostani smiren i iskren, uvijek dosljedan sebi. Tada ćeš shvatiti kako je to lako.

Ne boj se ničega. Ne mrzi nikoga, gaji ljubav prema svima, osjećaj ljubav Božju i vidi Njegovu prisutnost u svemu, a imaj samo jednu želju – želju za Božjom  prisutnošću u hramu tvoje svijesti – na takav način bi trebali živjeti u ovom svijetu.

Imati puno novca, a nemati unutrašnji mir je isto što i umirati od žeđi, a kupati se u vodi. (izvor: yoganandinamudrost.blogspot.com)

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply