Laneno sjeme i zdravlje zuba

Objavljeno: 02.04.2021, 08:29h

Istraživači iz Indije izvijestili su naučnu i stručnu javnost o efikasnosti koje ima laneno sjeme u sprječavanju rasta uobičajenih zubnih patogena, prenose online mediji.

Laneno sjeme, popularna superhrana bogata omega-3 masnim kiselinama, pokazalo je snažne antimikrobne i antibiofilmske aktivnosti u više studija. Da bi dalje istražili njegove korisne osobine, istraživači su sproveli in vitro studiju za procenu antimikrobne aktivnosti lanenog semena protiv parodontalnih patogena.

Pripremili su etanolni ekstrakt iz lanenog sjemena u prahu i utvrdili njegovu minimalnu inhibitornu koncentraciju (MIC) i minimalnu baktericidnu koncentraciju (MBC) protiv tri oralna patogena: Porphyromonas gingivalis, Aggregatibacter actinomycetemcomitans i Tannerella forsythia.

Istraživači su izvijestili da je ekstrakt lanenog sjemena pokazivao bakteriostatsku aktivnost (inhibira rast) prema sva tri patogena, dok je na P. gingivalis izvršio baktericidno dejstvo (uspio je da je ubije).

Na osnovu ovih nalaza, istraživači su zaključili da se laneno sjeme može koristiti kao prirodni dodatak parodontalnoj terapiji zbog svojih baktericidnih efekata protiv bakterije P. gingivalis.

Laneno sjeme bogato je neophodnim hranljivim sastojcima, kao i zdravim mastima, vlaknima i antioksidantima.

Jedna kašika sjemena lana pruža 1,3 grama proteina, 1,9 grama vlakana, 1,597 mg omega-3 masnih kiselina. Od vitamina tu su B1, B6 i B9, a od minerala kalcijum, magnezijum, gvožđe, fosfor i kalijum.

Zbog svog impresivnog hranjivog profila, seme lana nudi niz zdravstvenih blagodati, kao što su:

smanjena upala

smanjen rizik od nastanka raka

poboljšano zdravlje organa za varenje

smanjen nivo holesterola u krvi

niži krvni pritisak

smanjen apetit

bolja kontrola šećera u krvi

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply