Desetka za kafanu, a ne za indeks

Objavljeno: 02.04.2021, 10:11h

Nekadašnji bife u zgradi Tehničkih fakulteta u Podgorici pretvoren je prije pet godina u kafić kada je Univerzitet Crne Gore (UCG) dao u zakup taj prostor. Sada na tom mjestu pod pibom firme BIP Hotels posluje restoran bar „Desetka“.

Iz dokumenata koji se tiču odluke i samog ugovora o zakupu saznajemo da je cilj UCG bio poboljšanje studentskog i akademskog života i upotpunjavanje sadržaja Univerziteta.

U odluci o izdavanju prostora naznačeno je da se poslovni prostor izdaje za djelatnosti koje upotpunjuju sadržaje Univerziteta, doprinose efikasnom iskorišćavanju njegovih poslovnih kapaciteta, i služe isključivo za potrebe studenata i zaposlenih na UCG.

Iz razgovora sa studentima smo čuli da nijesu upućeni u to da su u tom prostoru organizovane neke aktivnosti namijenjene bilo kakvom uzidizanju studenata ili nečemu sličnom.Organizovane su žurke, ali i one su bile više u interesu vlasnika lokala.

U ugovoru o zakupu zapisano je da je glavni cilj poboljšanje uslova života i rada na UCG, te zadovoljavanje potreba studenata, akademskog osoblja, i zaposlenih na UCG. Dodato je i da bi lokal trebao oslikavati akademsku atmosferu.

Iako je ovaj prostor trebao da služi studentima, atmosfera je najmanje akademska, smatraju studenti sa kojima smo razgovarali.

Do ugovora o zakupu došao je Mato Kankaraš, omladinski aktivista koji je istraživao poslovanje „Desetke“. To mu je pošlo za rukom tek nakon više žalbi i urgencija Agenciji za zaštitu ličnih podataka i slobodan pristup informacijama, jer je prvobitno dobio samo djelimičan uvid u dokumenta.

Kankaraš kaže da nema mjesta sumnji da je državna imovina prepuštena privatnom licu da bi ono profitiralo. Kao dokaz navodi finansijske pokazatelje BIP Hotels-a od sklapanja ugovora do danas.

,,Godišnji prihodi su se zbog rada kafe-bara skoro utrostručili“, kaže Kankaraš.

Mjesečni zakup za prostor od 230,4 metara kvadratnih iznosi 2.100 eura sa uračunatim PDV-om. Zakup je na tri godine, „sa produžetkom trajanja u naredne tri godine, pod istim uslovima“.

Na pitanje zašto su naveli rok tri godine plus tri godine, iako u javnom pozivu, objavljenom u dnevnom listu Pobjeda 16.01.2016. stoji da se objekti daju u zakup na period do pet godina, te da li time krše sopstveni propisani rok, iz UCG su odgovorili citiranjem ugovora i Zakona o državnoj imovini bez ikakvog obrazloženja.

Dodali su i da nisu morali potpisivati novi ugovor ili aneks ugovora, jer je osnovnim  ugovorom ugovoreno trajanje zakupa, a to je tri godine sa produžetkom trajanja u naredne tri godine, pod istim uslovima.

,,Kad čovjek pogleda kontekst, onda mu i ova blesava stavka djeluje sasvim logično“, kaže Kankaraš.

Važna stavka u ugovoru o zakupu je da se izdaci za opremanje prostora odbijaju od zakupa.

Kankaraš kaže da je saznao da je interna komisija Univerziteta procijenila da sredstva koja je BIP Hotels uložio u opremanje prostora otprilike iznose 200.000 eura. Iz UCG  su saopštili da do sada ,,nije postignuta saglasnost Zakupca i Zakupodavca o visini ulaganja i u toku su procedure rješavanja ovog spornog pitanja“, te da ne mogu objelodaniti podatke do kojih je došla komisija.

Žurka u ‘Desetki’

Zaštitna klauzula ugovora obavezuje UCG da ne može, tokom trajanja ugovora, dati saglasnost za obavljanje ugostiteljske djelatnosti na imovini UCG-a u krugu od 800 metara od restorana. Ovim je, smatra Kankaraš, ,,lokalu ‘Desetka’ obezbijeđena zaštita od konkurencije“, što dodatno pokazuje „da je riječ o namještenom poslu.“

,,Zakupcu je obezbijeđen konstantan priliv mušterija iz redova studenata kojima će se po komercijalnim cijenama prodavati hrana i piće. Razlog je lokacija – samo srce zgrade Tehničkog fakulteta – koja omogućava posjetu na pauzama između predavanja“, kaže Kankaraš.

On dodaje da je to kao kada bi zatvorili studentsku menzu i umjesto nje otvorili privatni restoran.

Iz UCG su saopštili da je na javnom konkursu jedini ponuđač bio BIP Hotels.

,,Dotadašnji studentski bife radio je gotovo do raspisivanja konkursa, te niko nije ni naslutio šta je u planu. Zbog toga imamo da se na javni konkurs za izdavanje prostora od 230 m2, na jednoj od najboljih lokacija u cijelom gradu i obezbijeđenim stalnim prilivom mušterija javio jedan jedini potencijalni zakupac! Ko misli da se ovo moglo dogoditi bez debele veze od juče je u Crnoj Gori!”, kaže Kankaraš.

Iz Studentskog parlamenta kažu da je dobra strana izdavanja prostora to što je on dobio potpuno novi izgled. Međutim, smatraju da  su ,,cijene usluga koje se nude u ovom prostoru (služenje hrane i pića), znatno iznad studentskog standarda“.

Neki od studenata sa kojima smo razgovarali kazali su da bi bilo idealno da je kafić u vlasništvu UCG jer bi tako mogli sami da uređuju cijene i aktivnosti unutar bifea.

Jovana DAMJANOVIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply