Nebušne gume za biciklo

Objavljeno: 01.04.2021, 09:51h

The SMART Tire Company je nedavno najavila inovativnu gumu za bicikle koju je NASA izvorno razvila i testirala za buduće misije Mars Rovera.

Nazvana METL, revolucionarna guma izrađena je od “pametnog” memorijskog metala koji preuređuje svoju molekularnu strukturu kada se savije, ali odmah se vraća u svoj izvorni oblik. U osnovi ima fleksibilnost gume, ali je jak poput titana, što znači da vjerovatno tokom svog života nećete morati mijenjati gumu za bicikl, prenosi noob.ba.

“Žice su protkane kako bi stvorile bezvazdušna strukturu koja ima sposobnost savijanja s terenom, za razliku od trenutnih krutih guma. SMA (Shape Memory Alloy) materijal djeluje kao amortizer i može bez napora preći teren opterećen kamenjem, bez razbijanja ili oštećenja gume”, opisuje NASA tehnologiju koja stoji iza METL gume.

Pametna guma METL rezultat je inicijative koju sponzoriše NASA, koja je izazvala startupe iz privatnog sektora da prilagode njihove inovacije za istraživanje svemira i za stvarne potrebe na zemlji. Jedan od tih startupa bila je firma SMART Tire, koja planira komercijalno lansirati svoje inovativne gume za bicikle sljedeće godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply