Drački sveopšti haos (video)

Objavljeno: 01.04.2021, 16:03h

Sve bi bilo lijepo i za pozdravit, da se ne dešava ono bez čega se može.

Poslije nekoliko ličnih pisanih urgencija, gradski oci su izgleda najzad riješili da staro podgoričko naselje Drač makar malo upristoje. Kao što sam već pisao na ovom portalu, godinama građani Drača nijesu mogli da neokupani od lokvi pređu u „civilizovani“ dio grada, koji je na tačno stotinu metara od ove gradske favele. Naime, ulicama Slobodana Škerovića i Buta Lekića, bez atmosferske kanalizacije, za vrijeme kiša slivale su se stotine kubika vode, praveći pravo malo vještačko jezero ispred zgrade zvane „Šargarepa“. Cesta uska, bez trotoara – normalno, a voda preko članaka. I automobili su bili u problemu da tuda prođu, a ne pješaci.

Kolovoz na drugom „izlazu“ za grad, preko mosta iznad Banje – koja je sada knjižara i kafana „Karver“, bio je takav, da se ni preko njega, trotoarom, nije moglo proći a da ne budete „okupani“ do grla – od lokava tj. bara koje su bili na asfaltu zbog nepravilno napravljenih odvoda i nagiba. A frekfencija saobraćaja kao u Njujorku a ne prokletom Draču. Most je prošle godine najzad presvučen asfaltom kako treba, na red je došla izrada atmosferske kanalizacije za ulicu Slobodana Škerovića, kako bi najzad bilo eliminisano pomenuto vještačko jezero koje se stvara za vrijeme kiša.

Sve bi to bilo lijepo i za pozdravit, da se ne dešava sledeće:

Na spajanju ulice Slobodan Škerovića i Buta Lekića prokopan je kanal prije petnestak dana zbog postavljanja odvodnih cijevi. Ovlaš je zatrpan tako da je poslije slijeganja zemlje niži od kolovoza 5 do 10 cm – kako u kom dijelu kanala. Na slobodnom dijelu, inače uske ulice, pored kanala,  non-stop su, u radno vrijeme Uprave prihoda koja se nalazi u blizini, parkirani automobili, tako da su vozači prinuđeni da točkovima upadaju u tako loše zatrpan kanal. Par puta sam zvao Komunalnu policiju da svojim pauk vozilima uklanjaju nepropisno parkirane automobile koji onemogućavaju prolaz ulicom Buta Lekića, ali džaba. Ni do kontejnera ne možemo doći da bacimo smeće (pogledajte video snimak) jer su okruženi parkiranim automobilima, ali to očigledno nije intersantno za Komunalnu policiju, jer se ipak ovdje radi o građanima tamo neke, uvijek favele.

Na mjestu gdje se nekad stvaralo jezero, ulica je prekopana poprečno (pogledajte video ispod). Takođe je zemlja ulegnula nekih 5 cm, a vozači se snalaze kako znaju i umiju prelazeći preko tog „ulegnutog policajca“, za koji ne postoji saobraćajni znak. Izvođaču koji svakodnevno rade u ulici Slobodana Škerovića ne pada na pamet da makar svaki drugi-treći dan baci nekoliko lopata zemlje kako bi poravno „ulegnutog policajca“ sa asfaltom, dok građani, ne samo Drača, osim što usporavaju saobraćaj, oštećuju svoje automobile.

Kakvo je stanje na kolovozu pri samoj Upravi prihoda, u ulici V Proterske brigade, gdje se ona priključuje na Bulevar u produžetku novog mosta – nijesam snimio jer nijesam imao više živaca. Vjerujte mi na riječ, tj. opis: automobili pakirani sa jedne i druge strane inače uskog kolovoza, stalni zastoji zbog nemogućnosti mimoilaženja i priključenja na Bulevar. A kada naiđe autobus, onda je haos na kvadrat. I tako godinama, naočigled gradskih otaca i Komunalne policije.

Dokle?
Omer ŠARKIĆ

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply