Aprililili

Objavljeno: 01.04.2021, 08:44h

Lani smo se našalili sa našim posjetiocima objavljujući prvoaprilsku šalu da je biznismen Duško Knežević objavio konačno video snimak torbe sa novcem koju je, prema njegovim tvrdnjama, dao lideru DPS-a Milu Đukanoviću. Ove godine smo odlučili da vam, umjesto naše šale, ponudimo neke bajatije iz drugih krajeva svijeta koje smo našli na internetu.

Britanski javni servis BBC je objavio 1957. reportažu o švajcarskom drveću na kojemu rastu špageti. Prilog je prikazivao Švajcarce kako beru špagete i odlažu u sanduke. Velik broj gledaoca je nakon toga zvao BBC i pitao ih gde mogu nabaviti sjeme za ova ‘špagetna drva’. Na ovo pitanje BBC je diplomatski odgovarao da bi trebali ‘komadić špageta zasaditi u konzervu sosa od paradajza i nadati se najboljemu.’

BBC je 1965. godine objavio da uvodi novu tehnologiju koja omogućuje emitovanje mirisa putem televizijskih aparata, pod parolom ‘od sada ne više samo svijetlo i zvuk, nego i miris na vašim malim ekranima’. Mnogi su gledaoci zvali uredništvo i izvještavali kako im iz televizora doista dopire miris.

Četrdeset godina kasnije isti štos gledaocima je ‘prodala’ TV stanica Seven Network u Australiji.

Producenti BBC-a su u emisiji ‘That’s Life!’, posvećenoj darovitim životinjama, 1. aprila 1979. godine emitovali uvjerljivu reportažu o engleskom ovčaru koji zna voziti automobil.

Sportska emisija BBC-a ‘Football Focus’ 2005. Je objavila intervju s Harrijem Redknapom, poznatim trenerom tada Vest Hema, a danas Totenhema, u povodu navodnog povećanja dimenzija fudbalskih golova za 60 cm u visinu i 120 cm u dužinu. Redknap, koji je znao da se radi o šali, iznio je svoje mišljenje o tim promjenama, dodavši kako uvježbava svoje igrače da se prilagode povećanim golovima.

Britanski je astronom Patrick Mur 1. aprila 1976. slušaocima BBC-a poručio da će jedinstven položaj Jupitera i Plutona tačno u 9.47 sati izazvati poremećaj u Zemljinoj gravitaciji. Pozvao je slušaoce da u to vrijeme poskoče, jer će zbog slabije gravitacije moći malo lebdjeti u vazduhu. Desetine građana zvali BBC i potvrdili da su skakali i da su u vazduhu zaista ostali duže no inače.

Holandska državna televizija je 1955. izvijestila da se srušio kosi toranj u Pizi. Zabrinuti su ljubitelji umetnosti zvali redakciju zanimajući se za pojedinosti nesreće. Ista je televizija 1975. objavila da je uvedena nova tehnologija koja može otkriti neprijavljene televizore pa je pozvala sve koji to nisu učinili da to srede što prije.

Norveški list Bergens Tidende je 1987. objavio da su vlasti prikupile 10.000 litara prokrijumčarenog vina te pozvao čitaoce da ga po sniženoj cijeni otkupe. Do podneva je uredništvo posjetilo 200 građana s praznim bocama, a neki su čak došli sa buradima da bi se domognu jeftinog vina.

Radiostanica 98.1 KISS iz Čatanoge u Tenesiju je objavila 2003. kako će se na parkiralištu jednog trgovačkog centra održati besplatan koncert Eminema. Nagrnulo je toliko mnoštvo njegovih obožavatelja da se morala umiješati policija. Kad se doznalo da je riječ o podvali, neki su bijesni slušatelji pohrlili na radiostanicu da pretuku voditelje. Obojica voditelja optužena su zbog remećenja javnog reda i osuđena na kratke zatvorske kazne.

Cartoon Network je 1997. od 6 do 18 sati emitovao crtiće o Screwy Squirrelu, s objašnjenjem da ne mogu promijeniti program jer je glavni lik iz crtića preuzeo nadzor nad TV stanicom.

Australijska radiostanica Triple J je uplašila slušaoce 1999. ‘izvještajem’ iz sjedišta Međunarodnog olimpijskog komiteta (MOK) u Lozani. Tobožnji je reporter javio da je na tajnom sastanku vodstva MOK-a odlučeno da se Sidneju oduzimaju ljetnje Olimpijske igre 2000. zbog kašnjenja u dovršavanju objekata.

Na prvoaprilsku šalu nasio je i premijer australijske savezne države New South Wales, Bob Karr, a priču su preuzele i državne radijske stanice – prije no što su shvatile da je riječ o šali. Zanimljivo, dvije godine pošto su Igre uredno održane u tom gradu ista je stanica objavila da su i Atini oduzete Olimpijske igre za 2004. zbog kašnjenja u gradnji borilišta te da će ih opet morati ugostiti Sidnej.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply