Građani medijima ne vjeruju

Objavljeno: 31.03.2021, 14:34h

Da je medijima stalo do interesa građana smatra tek nešto manje od 15 % ispitanika, pokazalo je istraživanje Centra za građansko obrazovanje (CGO) koje je danas predstavljeno javnosti.

Čak 37,9 % građana smatra da medijima u Crnoj Gori istina nije na prvom mjestu, a 47,3% da mediji nisu nepristrasni.

Građani dominantno (47,3%) smatraju da mediji u Crnoj Gori nisu nepristrasni, a skoro polovina smatra da mediji koriste činjenice pomiješane sa glasinama,

Više od trećine građana bi svom omiljenom mediju oprostili neistinu čak i ako je namjerna, a manje od petine građana Crne Gore u potpunosti vjeruje informativnom programu javnog servisa RTCG.

“Petina ispitanika saglasna je sa konstatacijom da javni servis ispunjava misiju medija koji izvještava u interesu javnosti, dok 29,1% građana smatra da RTCG ne izvještava u interesu javnosti. Informativnom programu RTCG-a u potpunosti vjeruje 17,8 % građana, djelimično 35% dok mu uopšte ne vjeruje 23,2% građana“, istakao je Damir Nikočević.

On je kao zanimljivost naveo podatak da građani procjenjuju da brojni društveni subjekti imaju uticaja na uređivačku politiku medija u Crnoj Gori, a ponajviše političke partije (93%), ekonomski centri moći (91%), vlasnici medija (89%), međunarodni faktori (78%) i NVO sektor (67%).

Istraživanje je sprovedeno od 20. do 25. marta 2021,  CAPI metodom, uz slučajni stratifikovani uzorak koji je činio 991 punoljetni ispitanik, uz saradnju sa agencijom ‘Damar’, koja je slično istraživanje sprovela 2018. godine.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register