Fale antibiotici jer nema zaliha

Objavljeno: 31.03.2021, 11:42h

Iz apotekarske ustanove Montefarm su kazali da je otežana nabavka ljekova koji se koriste za liječenje zaraženih virusom korona, posebno antibiotika „longacef”, koji nedostaje zdravstvenim ustanovama.

Iz Monteframa su rekli Danu da je finansiranje nabavki u zdravstvenom sistemu još na mjesečnom nivou, što utiče na planiranje zaliha.

Vlada je početkom godine donijela odluku o privremenom mjesečnom finansiranju u svim institucijama, zbog čega su ranije iz Fonda za zdravstveno osiguranje upozoravali da neusvajanje budžeta može dovesti do nestašice u nabavci medikamenata.

Nestašica terapija za kovid pacijente zabilježena je u Ulcinju, Baru i na Cetinju, a u utorak su se na ovaj problem žalili na protestu zaposlenih ispred Doma zdravlja u Nikšiću, gdje su negodovali zbog negativnog izvještaja kontrolora o radu u toj ustanovi, prenosi Mina.

Montefarm je, kako su naveli, uprkos enormnoj potrošnji svih vrsta antibiotika uspio da redovno snabdijeva sve javne zdravstvene ustanove, pritom posebno vodeći računa o zalihama ustanova koje su određene kao kovid.

“Nabavka određenih ljekova, u ovom slučaju konkretno ampuliranog antibiotika „lendacin” (longacef) je otežana usled nemogućnosti proizvođača da skladištu Montefarma isporuči potrebne količine”, kazali su iz Montefarma.

Prema informacijama koje zasad imaju, isporuku „lendacina” očekuju u četvrtak u dovoljnim količinama.

Oni su rekli da je potrošnja na globalnom nivou uvećana i do nekoliko puta, i to ne samo ovog antibiotika, već velikog broja ljekova koji se koriste za liječenje Kovida-19 i niza posledica izazvanih virusom korona.

“Montefarm nastoji, uprkos svim gore navedenim uslovljenostima, da snabdije kompletan sistem javnog zdravstva Crne Gore i obezbijedi njegovo nesmetano funkcionisanje”, navode iz Montefarma.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register