Vakcina ‘AstraZeneca’ promenila ime u ‘Vaxzevria’

Objavljeno: 30.03.2021, 19:14h

Vakcina protiv korona virusa koju je proizvela farmaceutska kompanija “AstraZeneka” (AstraZeneca) sada se zove “Vakszevria” (Vaxzevria), objavila je danas švedska medicinska agencija na osnovu podataka dobijenih od Evropske agencije za lekove (EMA).

EMA je promjenu imena iz ChAdOx1-S u “Vakszevria” odobrila 25. marta, na osnovu zahtjeva kompanije.

Sama vakcina ostaje nepromijenjena, ali švedska agencija novo ime smatra važnim, jer ga prate i druge stvari, poput nove etikete i pakovanja, prenosi list “The Brussels Times”.

Otkako je krajem januara dobila “zeleno svijetlo” od EMA, vakcina koju je proizvela britansko-švedska farmaceutska kompanija bila je više puta predmet disusija.

Odmah nakon odobrenja, različite zemlje u Evropi, među njima i Belgija, odlučile su da je ne koriste za starije osobe, dok su čekale dodatne podatke.

Početkom marta, nekoliko evropskih zemalja privremeno je suspendovalo upotrebu vakcine AstraZeneka zbog nekih slučajeva pojave krvnih ugrušaka i malog broja trombocita, podsjeća RSE.

EMA je 18. marta ponovo potvrdila da je vakcina bezbijedna i efikasna, te da su benefiti veći od mogućih rizika, ali i dalje istražuje taj slučaj.

Osim toga, kompanija je takođe bila predmet rasprave jer je više puta smanjila obećane isporuke EU, što je rezultiralo eskalacijom tenzija između EU i Velike Britanije.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register