Političari naprijed, hitna pomoć – stoj!

by | mar 23, 2021 | Fičer, Priča dana | 0 comments

Kola hitne pomoći, ne bilo primijenjeno, prevoze visokog državnog zvaničnika. Svaki sekund je dragocjen. No, kola koja ga prevoze moraju stajati sve dok ne prođe kolona vozila u kojima je neki drugi zvaničnik kome je dodijeljena pratnja.

Apsurno je to što vozila premijera, ministara, predsjednika države, Skupštine i ostalih štićenih ličnosti kojima je dodijeljenja pratnja imaju prednost nad kolima hitne pomoći u kojima se prevoze bolesnici i vozilima vatrogasne službe koji su na putu da ugase požar, kako je definisano Zakonom o bezbjednosti saobraćaja na putevima Crne Gore.

Vladimir Dobričanin

Ovo je za PCNEN kazao poslanik, hirurg i bivši šef Urgentnog centra Kliničkog centra u Podgorici, Vladimir Dobričanin, koji se specijalizovao u oblastima menadžmenta vanrednih situacija.

“Ne mogu vozila pod pratnjom da imaju prednost nad vozilima koje prevoze bolesnike, kada imaju uključenu signalizaciju ili vatrogasci koji treba što prije da ugase požar“, kaže Dobričanin.

On dodaje da je još apsurdnije to što vozila hitne pomoći i vatrogasci moraju da poštuju siganlizaciju semafora, jer nekima nekada zavisi život od nekoliko minuta.

”Ne mogu ova vozila da čekaju na semafor. Na prijmer, šta kada dođe na onaj tamo semafor kojeg zovu ‘Nikad doma’ i tri minuta traje crveno… tri minuta. Tri minuta može da znače život ili smrt. Rijetko, ali može“, kaže Dobričanin.

 Vozila pod pratnjom imaju apsolutno prvenstvo prolaza

Saobraćajni inžinjer Svetislav Konstatinović za PCNEN kaže da prolazak vozila pod pratnjom u naseljenom mjestu kroz kritične tačke najjčešće obezbjeđuju ovlašćeni policijski službenici.

”Na ovaj način se ubrzava prolazak vozila pod pratnjom kroz raskrsnice i po prolasku istih normalizuje se odvijanje saobraćaja. Ovo su kratki vremenski intervali, svakako, uz dobru organizaciju i rad policijskih službenika“, kaže Kontatinović.

Na pitanje, da li je to humano, odgovara da je to procjena crnogorskih zakonodavaca.

”U odnosu na druga vozila imaju apsolutno prvenstvo prolaska, a dužna su da poštuju znake koje daju policijski službenici u mjestu ili pokretu i svjetlosnu signalizaciju“, ističe Konstatinović.

Svetislav Konstatinović

On objašnjava da je Međunarodnom konvencijom o saobraćaju na putevima regulisano kretanje prioritetnih vozila. Konvencija je usvojena 1968. godine u Beču, a među 65 zemalja koje su je potpisale bila je i Jugoslavija.

”Ovom Rezolucijom je regulisano da nacionalno zakonodavstvo države članice  vozačima prioritetnih vozila (vozila pod pratnjom, vozila MUP-a, vatrogasna vozila, vozila hitne pomoći, vozila Vojske CG…) propiše njihove prioritete, međusobni odnos i prvenstvo prolaska u saobraćaju, i koje odredbe pravila u odnosu na druge učesnike ne moraju da poštuju u saobraćaju“, navodi Konstantinović.

Potrebno ubrzati prevoz pacijenata

Vladimir Dobričanin kaže da se u saobraćaju mora dati prednost vozilima sa prvenstvom prolaza, posebno kolima hitne pomoći i argumentuje svoje mišljenje.

”Ubrzao bi se prevoz pacijenata ka Kliničkom centru, kao jedinoj bolnici u Podgorici, za hitne pacijente. Nisu to svi pacijenti, ali pacijent koji ima infarkt, krvarenje, onom kojem treba reanimacija usput, advans reanimacija, za njih bi sigurno takav način prevoženja bio mnogo bolji“, kaže Dobričanin.

On objašnjava da bi ustupanjem prednosti kolima hitne pomoći do bolesnika brže stizali medicinski radnici koji su najobučeniji za reanimaciju. ”Ukoliko se započne reanimacija u prvih tri do pet minuta, mogućnost preživljavanja je oko 67 odsto, a ako se započne nakon petog minuta manje od 10 posto“.

Instruktor vožnje Nikola Dragaš objasnio je za PCNEN da vozila pod pratnjom i sa prvenstvom prolaza imaju prednost kada je to potrebno, i da je tada neophodno da daju posebne zvučne i svjetlosne znake.

Uslovno prvenstvo prolaza se nerijetko zloupotrebljava

“Ukoliko vozilima sa prvenstvom prolaza i vozilima pod pratnjom nisu uključena rotaciona svijetla ili zvučni znaci (sirena) za njih važe jednaka pravila saobraćaja kao i za sva ostala vozila koja učestvuju u saobraćaju”, kaže Dragaš.

Nikola Dragaš

Ističe da se često zloupotrebljava prednost pomenutih vozila.

“Često kao učesnici u saobraćaju možemo primijetiti da se ova vozila ne pridržavaju propisa koja se odnose na njih, već rotaciona svijetla i sirenu koriste i mimo zadataka koje im zadaje služba. Dolazim do zaključka da zloupotrebljavaju svoje prvenstvo prolaza kako bi lakše prošli kroz saobraćajne gužve koje možemo sve češće uočiti. Ovom zloupotrebom dolazi do ugrožavanja drugih učesnika u saobraćaju“, kaže Dragaš.

Menadžment Zavoda za hitnu medicinsku pomoć (ZHMP) Crne Gore saopštio je PCNEN-u da i u hitnim slučajevima, u kojima su bitne sekunde, vozila hitne medicinske pomoći ne smiju proći kroz crveno svjetlo, jer se time rizikuje još veća opasnost.

“Kod nas do danas nijedno vozilo Zavoda nije učestvovalo u saobraćajnoj nezgodi sa teže povrjeđenim, a imali smo slučaj kada je naše vozilo ulaskom u raskrsnicu na crveno svjetlo izazvalo saobraćajnu nezgodu i udarilo u drugi automobil, što je za posljedicu imalo lakše tjelesne povrede učesnika nezgode, kao i značajnu materijalnu štetu na vozilima“, saopšteno je iz ZHMP.

Oni su dodali da se u praksi pokazalo da vozila sa pratnjom ne zaobilaze vozila hitne pomoći.

 MUP: Ispoštovani međunarodni standardi

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) su kazali za PCNEN da pravila saobraćaja koja se odnose na vozila sa prvenstvom prolaza i pod pratnjom su ona koja važe u svim zemljama regiona i Evrope.

“Do sada nije postojala inicijativa za izmjenu člana 105 i člana 107 ovog zakona”, navedeno je u odgovoru.

Dodali su da bi svako drugačije postupanje moglo ugroziti bezbjednost saobraćaja.

“Ne znači da u slučaju krajnje nužde ta vozila ne mogu proći kada je na semaforu upaljeno crveno svijetlo, pod uslovom da na taj način ne ugroze bezbjednost ostalih učesnika ili pričine štetu”.

 Crna Gora ne poznaje saobraćajne trake po međunarodnim standardima

Vladimir Dobričanin kaže da u državama regiona i Evrope postoje trake namijenjene vozilima kojima se kreću vozila sa prvenstvom prolaza i javnog prevoza i predlaže uvođenje istih na putevima Crne Gore.

Saobraćajni inžinjer Svetislav Konstantinović ističe da je odraz loše strategije razvoja putne infrastrukture to što u većim crnogorskim gradovima ne postoje takve trake. On smatra da to “nije prepreka” za bolju organizaciju gradskog saobraćaja.

Iz Zavoda za hitnu medicinsku pomoć apelovali su na sve vozače da obrate pažnju dok su u saobraćaju. “Nakon saobaraćajne nezgode s teškim posljedicama utvrđivanje krivca nikome neće pomoći da ublaži bol zbog gubitka voljene osobe ili nastanka teške tjelesne povrede“.

***************************

Vozila sa prvenstvom prolaza

Prema Zakonu o bezbjednosti saobraćaja vozilo sa prvenstvom prolaza je policijsko vozilo, vojno vozilo, vozilo hitne medicinske pomoći, vatrogasne službe, odnosno službeno vozilo inspekcije za drumski saobraćaj kad daju posebne zvučne i svjetlosne znake.

„Vozila sa prvenstvom prolaza su i vozila ministarstva nadležnog za izvršenje krivičnih sankcija kad prevoze lica lišena slobode, kad daju posebne zvučne i svjetlosne znake“, stoji u Zakonu.

Istim zakonom vozilo pod pratnjom u Crnoj Gori podrazumijeva vozilo kome je dodijeljena pratnja policijskih ili vojnih vozila.

„Kao vozilo pod pratnjom smatra se i samo policijsko ili vojno vozilo kad daje posebne zvučne i svjetlosne znake“, stoji u pomenutom Zakonu.

U zakonu koji reguliše saobraćaj u Crnoj Gori se prvo spominje vozila pod pratnjom, pa tek onda sa prvenstvom prolaza.

Alisa HAJDARPAŠIĆ

0 Comments

Submit a Comment