Znam ja nas…

Objavljeno: 20.03.2021, 08:58h

Autor: Ibrahim ČIKIĆ

Bilo je to vrijeme kada smo imali domovinu, putovnice, Sud udruženog rada, radničko samoupravljanje i jake sindikalne organizacije. Kada smo godišnje primali od 15 – 18 plata. Kada smo imali radnička odmarališta i kada se kolektivno išlo na godišnje odmore. Vrijeme u kom nismo razmišljali kako ćemo se liječiti, ukopati najbližeg člana porodice, školovati dijete, kako osnovati porodicu, doći do stana, kuće…

Vakat u kom su Sulejman i Vukašin bili drugovi, kumovi, pobratimi… Vrijeme u kom su samo istinski vjernici išli u bogomolje, kad nismo morali prikupljati sredstva za liječenje, period u kojem bukvalno nije bilo nezapošljenih. Vrijeme u kom je najveći grijeh političara bilo pečeno janje na ražnju, kada je razlika između srednje klase i političara bila u pet deka. Zeman u kojem se nije hrlilo za brendiranom garderobom jer smo imali vlastite proizvođače prvoklasnog kvaliteta i modela.

Eh, u tom srećnom vaktu i zemanu Konfekcija Jedinstvo iz Bijelog Polja je kolektivno išla na godišnji odmor. Uglavnom druga polovina mjeseca juna ili početak jula. Destinacija Mala plaža u Ulcinju. Skupa sa porodicama kod godinama istih gazda, Boško i Avdo, Jule i Rade, Milka i Belkisa, Ibrahim i Sreto…

Mjesec je juli, upek’o „Mađar“, vrane zijevaju. Na drugom ulazu Male plaže okupljeni ispod tridesetak suncobrana sve Bjelopoljci. Četa mala, ali odabrana. Od ranog jutra udarili po domaćoj rakiji i muhabetu. Smijeh i šala, skečevi, dosjetke i vicevi. Oko podneva Frka zapjeva koliko ga grlo nosi:

“Snijeg pade drumi zapadoše, dragi dragoj doći ne mogaše…“

***

I gledaj čuda, snijeg pade drumi zapadoše, brat kod brata doći nemogaše… Sad nam je super. Bogomolje pune a fabričke hale prazne. Sve vjerujući a međusobno se satriješe. Poput stoke u torovima.

Ovčice, beee…

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply