Šapni mi

Objavljeno: 18.03.2021, 08:26h

Piše: Ibrahim ČIKIĆ

Suviše sam mali bio da bih mogao razumjete patnju i mučan život komšinice Milice. Ali, znam da je njen suprug Rako bio alkoholičar i strastveni kockar. Često je znala prenoćiti u kući mog deda Šerifa u Moćevcu. Zulumćar i kabadahija Rako bi je često tukao i istjerivao iz kuće. Samo Bog zna koliko je puta noć provela ispod strehe kuće gdje su imali iznajmljenu sobicu.

Bila je više gladana nego sita, ali čestita i dostojanstvena. Nikada se nije žalila, stojički je podnosila tešku sudbinu i mučan život. A, onda, jedne večeri kada je Rako izgubio sve na kocki založio je ženu na banak i izgubio. Milica nije imala pojma o tome. Sa zebnjom je u malom sobičku u ranim jutarnjim satima čekala Raka. Odjednom začu kako se uz škripu otvaraju teška avlijska vrata. Nedugo, vrata na malom sobičku zbog udarca nogom treskom udariše o zid i u subu uđe Rako sa pajtašem.

Onog momenta kad je shvatila u kakav poganluk ju je uvukao suprug na mah prelomi, skupi snagu i pobježe pravo u kuću komšije Šerifa. Poslije nekoliko dana od ovog nemilog događaja moj dedo je prebacio za Sarajevo kod sinovca koji je bio direktor jednog OUR-a velike sarajevske firme. On je odmah zaposli i omogući vanredno školovanje. Za nekoliko godina postala je sekretarica generalnog direktora a vremenom i njegova supruga. Izrodili su troje djece. Živjela je kao carica. Umrla je krajem osamdesetih godina prošlog vijeka. Njena djeca su danas ugledni građani Sarajeva.

***

I nas su opijeni komforom i nezasitošću beskrupulozni pokvarenjaci založili na banak bjelosvjetske plutokratije. Hoćemo li i mi kao Milica imati hrabrosti da pobjegnemo od nacionalizma, fašizma i dužničkog ropstva? Sve i da skupimo hrabrosti, pitam se ima li danas Šerifa da nam pomogne. Bojim se da je pokojni Dašo bio u pravu. Sve đavo po đavolu. Sve đavo popio. Zar nije tako, šapni mi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply