Meteorit u Sahari stariji od Zemlje

Objavljeno: 13.03.2021, 09:55h

Meteorit otkriven 2020. godine u alžirskom dijelu pustinje Sahara dio je protoplaneta koji se formirao prije nego što je nastala Zemlja.

Dubinska analiza sastava i starosti pronađenog komada otkrila je da je meteorit, poznat kao Erg Chech 002, star oko 4,6 milijardi godina i da predstavlja najstariji poznati primjer magme iz svemira, piše Interesting Engineering a prenosi geek.hr.

Također, analize sugerišu da je meteorit vjerovatno bio dio kore objekta poznatog kao protoplanet, odnosno velikog stjenovitog tijela koje je trebalo postati planeta.

Sve ove činjenice čine EC 002 izuzetno neobičnim jer je to izuzetno rijedak komad izgubljenog protoplaneta koji je pripadao davno izgubljenom svijetu, a kojeg su vjerovatno uništile ili apsorbovale veće planete tokom formiranja našeg Sunčevog sistema.

Komadići su prvi put pronađeni u Adraru u Alžiru u svibnju 2020. godine i brzo su prepoznati kao neobični jer očito imaju vulkansko podrijetlo. To je neobično jer većina stjenovitih meteorita potječe iz izvora s bazaltnim korama koje su prepune željeza i magnezija. Suprotno tome, kemijski sastav pronađenih komadića bio je bogat silicijevim dioksidom.

Tim japanskih i francuskih naučnika je utvrdio da je meteorit nekad bio lava, ali da se ohladio i pretvorio u krut objekt u periodu od 100.000 godina, a njegova težina iznosi oko 30 kilograma.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply