Crna Gora tuži kinesku firmu zbog devastacije korita Tare

by | mar 5, 2021 | Novosti, Priča dana | 0 comments

Firma CRBC je glavni izvođač radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa Bar-Boljare, koju su iz nevladinog sektora u više navrata optuživali da je tokom gradnje devastirala korito rijeke Tare, dio zaštićenog područja UNESCO-a.

“Optužnim aktom stavlja im se na teret da su na lokaciji Uvač 4, protivno zakonu o planiranju prostora i izgradnje objekata, započeli građenje objekta bez prethodno podnijete prijave i dokumentacije mimo revidovanog glavnog projekta, bez prethodno utvrđenih mjera zaštite životne sredine, čime je izazvano oštećenje životne sredine u većoj mjeri i na širem prostoru”, navodi se u saopštenju Osnovnog državnog tužilaštva u Kolašinu.

Na dešavanja u koritu Tare je prva skrenula pažnju javnosti Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) koja je 2018. objavila snimke sa promijenjenim tokom rijeke u jednom od reona izgradnje autoputa, podsjeća RSE.

Zbog devastacije korita Tare su reagovali i iz UNESCO-a, čiji su predstavnici na samitu u Bakuu (Azerbejdžan) 2019, izrazili zabrinutost uticajem izgradnje autoputa na korito rijeke Tare.

0 Comments

Submit a Comment