Kako da popravite vid za tri minuta (video)

Objavljeno: 27.02.2021, 07:52h

Vježbanje očiju tokom tri minuta dnevno, za 28 dana, može da popravi vid, obećava japanski oftalmolog i profesor Univerziteta Šova u Tokiju Rui Hiramacu u svojoj knjizi. To je posebno važno danas kada su oči opterećenje stalnim gledanjem u različite ekrane.

Ove vježbe mogu da budu korisne za sve koji pate od kratkovidosti, dalekovidosti, astigmatizma ili zamora očiju, navodi japanski ljekar u svojoj knjizi koja je za kratko vrijeme postala jedna od najprodavanijih na Amazonu.

Radi se o jednostavnim vježbama koje traju tokom samo tri minuta dnevno, daju vidljive razultate poslije 28 dana, a zasnovane su na takozvanim „Gaborovim zakrpama“, navodi Hiramacu, prenose mediji iz Španije, gdje je nedavno prevedena njegova knjiga.

„Gaborove zakrpe“ zapravo su slike zamućenih linija koje se koriste za vizuelne vježbe. Japanski ljekar preporučuje da se vid, ali i mozak, vježbaju tako što će se među više „Gaborovih zakrpa“ nađu dvije iste.

Pored vida, japanski ljekar navodi da su takve vježbe korisne i u prevenciji demencije.

Kod ljudi koji pate od kratkovidosti ili dalekovidosti, mozak pokušava da kompenzuje „grešku“ oka i da izoštri slike koje ono daje. Zahvaljujući ovim vježbama, usavršava se moždana aktivnost u fokusiranju oka i vid se popravlja.

Druga vježba koju preporučuje japanski oftalmolog je naizmjenično posmatranje objekta koji je udaljen i onog koji je blizu. Kako objašnjava, to je naročito korisno za ljude koji provode puno vremena ispred kompjutera ili za one koji pate od dalekovidosti.

Oftalmolog preporučuje i „toplotnu terapiju“ za oči, koja pomaže da se bolje vidi, ali i da se oči odmore, te da se ublaže glavobolje, iritacije oka…

Ona može da se izvodi tako što se na oči stavi blago zagrejan vlažan peškir i drži se dok se ne ohladi. Druga opcija je da se protrljaju dlanovi dok se ne zagreju, a onda stave na zatvorene oči i drže 30 sekundi.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register