Picula: Moguća tri raspleta u Crnoj Gori, od kojih je samo jedan poželjan

by | feb 26, 2021 | Novosti | 0 comments

“Treba biti svjestan ograničenog napretka koji je Crna Gora postigla u pravosudnoj reformi, zbog čega bi crnogorska vlast u najskorijem roku trebalo da se uhvati u koštac s pitanjima nezavisnosti, profesionalnosti, efikasnosti i odgovornosti sudija, u skladu s preporukama GRECO. Isto važi i za reformu javne uprave, koju svakako treba nastaviti i bazirati na stručnosti, ali i postizborno kadriranje gdje bi trebalo izbjegavati politički revanšizam”, kazao je, u intervjuu za DW, Tonino Picula, specijalni izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru.

On je rekao da je u svome izvještaju posebno naglasio “područje slobode i nezavisnosti medija koje zabrinjava i koje je i u zadnjih pet izvještaja Evropske komisije ocijenjeno ‘bez napretka’, te da je “sloboda medija jedna od osnovnih vrijednosti EU, pa će to pitanje biti jedno od okosnica crnogorskog pretpristupnog puta”.

“Moj je utisak, nakon prvog sastanka s novom crnogorskom glavnom pregovaračicom, gospođom Zorkom Kordić, da su u Podgorici svjesni svojih prioriteta i težine ocjena navedenih u Izvještaju. Minimalna većina u Skupštini i kohabitacija na relaciji Vlada-predsjednik su okvir u kojem su moguća samo tri raspleta, od kojih je samo jedan poželjan, a to je konsenzus oko zajedničkih rješenja za ključna pitanja Crne Gore i jačanje demokratskih institucija, na čemu insistira EU i nudi svoju logističku i svaku drugu podršku”, rekao je Picula u intervjuu za DW.

0 Comments

Submit a Comment