Golfska struja najslabija u hiljadu godina

Objavljeno: 26.02.2021, 09:52h

Kretanje vode u Atlantskom okeanu koje stvara Golfsku struju – sistem koji u Evropu donosi toplo i blago vrijeme, najslabije je za više od jednog milenijuma, a po novim podacima vjerovatni uzrok je “klimatski slom”, piše britanski list Gardijan, prenosi RSE.

Dalje slabljenje sistema cirkulacije vode koji se naziva “Sjevernoatlantska meridijanska obrtna struja” (Atlantic Meridional Overturning Circulation – AMOC) moglo bi izazvati više oluja u Velikoj Britaniji, a širom Evrope oštrije zime i učestalije talase vreline i suše.

Naučnici predviđaju da bi, ako se globalno zagrijavanje nastavi, AMOC mogao oslabiti još oko 34-45 odsto do kraja ovog vijeka, što bi bilo blizu “tačke preokreta” – kada bi meteorološki sistem mogao postati nepovratno nestabilan.

Oslabljena Golfska struja bi podigla nivo vode na atlantskoj obali SAD, s potencijalno katastrofalnim posljedicama.

AMOC, jedan od najvećih sistema cirkulacije vode u okeanima, prenosi toplu površinsku vodu iz Meksičkog zaliva prema sjevernom Atlantiku, gdjje se voda hladi i postaje slanija, te sjeverno od Islanda tone ka dnu okeana, što zauzvrat povlači još tople vode iz Kariba. Tu cirkulaciju prate vjetrovi koji pomažu da u Velikoj Britaniji i drugdje u Zapadnoj Evropi vrijeme bude blago i vlažno, prenosi RSE.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register