CIA: Saudijski princ naredio ubistvo Hašogija

Objavljeno: 26.02.2021, 20:43h

U izvještaju se sugeriše da je saudijski princ Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se novinar „zarobi ili ubije“

Administracija predsjednika SAD Džozef Bajden je skinula oznaku tajnosti sa izvještaja američke obavještajne službe o ubistvu saudijskog novinara Džamala Hašogija. U izvještaju se sugeriše da je saudijski princ Mohamed bin Salman odobrio operaciju u Istanbulu da se novinar „zarobi ili ubije“.

Te procjene su, kako se navodi u izvještaju koji je objavila Kancelarija direktora nacionalne obavještajne službe, bazirane na osnovu „kontrole pri donošenju odluka“ koju saudijski princ ima u zemlji.

“Od 2017. godine, princ ima apsolutnu kontrolu nad bezbijednosnim i obavještajnim organizacijama, zbog čega je malo vjerovatno da bi saudijski zvaničnici izveli operaciju takve vrste bez njegovog odobrenja“, piše u izvještaju, prenose mediji.

Dodaje se da je princ smatrao da Hašogi predstavlja prijetnju po kraljevinu, kao i da je podržavao nasilne mjere da se novinar ućutka.

Hašogi je ubijen 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu, gdje je došao kako bi pribavio dokumente za vjenčanje.

Stav zvaničnog Rijada je da su ubistvo počinili odmetnuti pripadnici tajne službe, koji su uhapšeni, a petorica je osuđena na smrtnu kaznu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register