Milivoje Katnić

Objavljeno: 17.02.2021, 09:02h

Piše: Omer ŠARKIĆ

Svojevremenim izborom Milivoja Katnića za glavnog specijalnog tužioca, dio javnosti je dobio nadu da će se, najzad, ozbiljno krenuti u borbu protiv korupcije i kriminala, sistemski ugrađenih, koji decenijama razjedaju društvo, postajući nepodnošljivi i golim okom vidljivi svima, osim policiji, tužilaštvu i sudstvu. Tinjala je ta nada, uprkos činjenici da je Milivoje Katnić kao oficir KOS-a bio istaknuti član „komande mjesta“ u okupiranom Cavtatu i, po svjedočenju dijela tamošnjeg stanovništva, nijemo posmatrao opštu pljačku „oslobodilaca“, te lično učestvovao u psihofizičkoj torturi mještana, civila.

Kada je stupio na dužnost, krenula je opšta hajka Đukanovićevo/Popovićevog Pinka i Informera na njega, što je dodatno podgrijalo nadu građana da smo najzad dobili tužioca koji to stvarno jeste. Ubrzo je Katnić počeo da pravi neke, u najmanju ruku čudne „izlete“, bez povoda dokazujući  svoju čast i poštenje. Tako smo saznali da je, „u okviru specijalnog rata koji se vodi protiv njega“, nepoznata  osoba stavila u čokoladu 4000.00 eura, sve u dogovoru sa policijom, kako bi njegova supruga, kada je uzme, bila optužena za primanje mita.

Javnost je „popila“ tu priču, uprkos očiglednoj nelogičnosti da u omotu čokolade može stati tolika svota novca. Nikada nijesmo saznali ko je bila „osoba sa čokoladom“, niti po čijem nalogu je htjela da diskredituje Glavnog specijalnog tužioca preko njegove supruge.

Čim u Crnoj Gori neko počne pokazivati i dokazivati svoju čast i poštenje,  znajte da upravo ima problema sa navedenim kategorijama. Inače, što bi je dokazivao?

Ipak, sve do slučaja tzv. državnog udara, Katnić je, bar u javnim nastupima, djelovao koliko-toliko pristojno, nije izigravao klovna poput optuženog u tom procesu Milana Kneževića. Kompromitujućim izjavama oko afere državni udar i optužnicom koja je i svakom pravnom laiku izgledala smiješno, Katniću je preostalo jedino da izigrava psihički neuravnoteženu osobu, budalu – narodski rečeno, ali veoma opasnu budalu zbog funkcije koju pokriva.  Sve ono što je radio poslije, bila je farsa. Što je farsa bila farsičnija, Katnić se sve bahatije, budalastije i opasnije ponašao. Da li je čovjek ucijenjen, kupljen ili je, jednostavno, bolestan – teško je prosuditi. Moć koju mu je davao položaj, uz nepredvidive ispade, nebuloze, grimase i „šale“ koje je izvodio na konferencijama za štampu i u javnim nastupima, sve manje su bili smiješni a sve više zastrašujući.

Odmah na početku protesta ‘Odupri se’, Katnić je, u svom stilu, preuzeo inicijativu kako bi dezavuisao proteste, lupajući gluposti, ali i crtajući mete prema organizatorima protesta sa mjesta Glavnog specijalnog tužioca. Javno je targetirao jednog od pokretača protesta kao člana organizovane kriminalne grupe, a i majku mu kao visokog funkcionera opozicione partije. Tako je ispalo da iza protesta ‘Odupri se’ stoji organizovana kriminalna grupa koja djeluje po instrukcijama sa istoka, čitaj Rusije. Meta mu je bio dvadesetpetogodišnji Jovan Gajević, svršeni  student, muzičar i momak besprekorne biografija, te njegova majka koja nije bila nikakav visoki funkcioner partije, a koja se u to vrijeme liječila od karcinoma. Postupak „protiv člana organizovane kriminalne grupe“ Katnić nikada nije pokrenuo, niti je Katnić uhapšen i procesuiran zbog teške klevete, uz izazivanje panike i nereda. Ko da ga procesuira?

Kasnija, česta pojavljivanja Katnića u toku trajanja protesta bila su najbolji stimulans za njihovu masovnost. Iritirajuće, bahato i prijeteće ponašanje, puno lažnih konstrukcija i optužbi, uz  klovnovski  nastup, izazivali su dodatni, za proteste podsticajan gnjev kod svih. Uvidjevši to, oni čiji je Katnić marioneta na mjestu Glavnog specijalnog tužioca su ga u jednom trenutku jednostavno sklonili iz medijskog prostora.

Poslije svih afera koje su potresale društvo a na koje tužilaštvo nije reagovalo, te afera u samom tužilaštvo (slučaj sekretara Nenada Vujoševića), u svakoj pristojno državi kompletan vrh tužilačke organizacije bi odmah podnio ostavku. Naše tužilaštvo je ostalo netaknuto, još u VD stanju. Čak i nakon promjene vlasti na izborima. Čim je nova većina krenula da mimo Zakona i usvojenih pravila mijenja vrh zarobljenog tužilaštva, Katnić je ponovo stupio na scenu. „Velikodušno“ je ponudio da se lično povuče, a da vučja jazbina puna raznih uticaja, kriminala, korupcije, neodgovornosti i nekompetentnosti, ostane netaknuta. Uporedo je počeo da se preko noći dokazuje, hapseći „krupne ribe“, vjerujem po nalogu onih najkrupnijih, kako bi se novoj vlasti pokazao profesionalcem, ali prije svega međunarodnoj zajednici – i zaštitio te, najkrupnije.

Nova većina je odbila da prihvati tu igru, a onda je Katnić, koji se nikad nije pridržavao zakona, izašao sa transkriptima razgovora o navodnoj korupciji vođstva Demokratske Crne Gore iz 2017. godine, više uopšte ne skrivajući svoju ulogu u sistemu zarobljene države. Objavljenim transkriptima, koji su, prema onima koji se razumiju u procedure, u međuvremenu morali biti uništeni a prisluškivani upoznati sa njima, nije zaprijetio Demokratama, već svima u Crnoj Gori koji su bili protiv prethodne vlasti i zarobljenih institucija, poručujući da za svakog postoje snimci i transkripti prisluškivanih razgovora, koji mogu biti (zlo)upotrijebljeni kada se za to ukaže potreba. Snimani jedino nijesu, izgleda, vjerovatni nalogodavaca Katnića, oni koji su poharali i uništili Crnu Goru i za koje svi znamo ko su i kolikim (nelegalnim) bogatstvom raspolažu.

Sve dok ne budu pokrenuti postupci protiv svih dosadašnjih vrhovnih državnih tužilaca (Šušović, Vukčević, Čarapić, Medenica, Stanković) i Katnića, makar zbog nesavjesnog rada u službi ako ne zbog čega drugog, možemo očekivati da će jedne partijske tužioce zamijeniti drugi – slični ili isti takvi.

Svaki drugačiji pristup bio bi uobičajno krečenje, samo drugom farbom, što bi značilo da smo opet džabe krečili.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register