Bitka za Nikšić

by | feb 5, 2021 | Blog | 0 comments

Svaki izbori na državnom nivou kod nas su vrijeme kada građani strijepe za svoju sigurnost, plašeći  se od izbijanja većih ili manjih sukoba. Taj „praznik demokratije“ unosi nespokoj u crnogorske domove i dodatni stres. U vrijeme predizbornih kampanja se najbolje pokaže kakve su nam političke elite i ponuda. Populizam, nacionalizam, permanentne laži i podmetanja najgore vrste, govor mržnje – odlike su naših predizbornih kampanja. Često sam pod utiskom da su nam u političkom životu glavne zvijezde najgori među nama, moralni i ljudski talog najgore vrste. Uprkos tome, građani kao omađijani, iako makar podsvjesno opažaju da je to tako, tukli bi se, a neki i ubijali u ime svojih političkih vođa.

Poslije trideset godina „demokratskih iskoraka“ i lokalni izbori postaju izvor straha, nesigurnosti, stalnih incidenata, ekstremnog nacionalizma i populizma, mogućih sukoba manjeg inteziteta. Takvi će, očigledno je, biti izbori u Nikšiću.

Zašto je Nikšić toliko važan?

Građani, tj. stanovnici Crne Gore – kako bi ih nazvao Slavko Perović, tj.glasači – kako ih jedino posmatraju političke elite, misle da će izbori u Nikšiću biti konačan obračun sa DPS-om, i da će onima koji su opozicija na lokalnom nivou a vlast na državnom biti glavni cilj da mu  zadaju poslednji, završni udarac, poslije kojeg mu oporavka nema. Međutim, potpuno razvlašćivanje DPS-a i njegov debakl će im biti tek u drugom planu.

Prvi plan, glavna bitka, prljava, puna raznih podmetanja i gadosti će se voditi unutar trenutne opozicije na lokalnom nivou.

Rejting na nikšićkih izborima će biti zastava moći  sa kojom će polički akteri sa državnog nivoa mahati kao dokazom svoje snage, uticaja i moći. Jedan od najvećih apsurda će biti taj što će se u kampanji „zaštitnici Srba i srpskog interesa“ najviše satirati međusobno, a borba protiv DPS-a će im poslužiti samo kao oruđe, povod i maska međusobnog obračuna.

Tri srpske liste: „Za budućnost Nikšića“, „Ne damo Nikšić“ i „Narodni pokret“ će se preko izbora u Nikšiću u stvari boriti za glavnog titulara zaštitnika srpskog interesa i Crkve.  DF i njegova lista „Za budućnost Nikšića“ će imati neviđenu propagandnu, vjerujem i jaku finansijsku podršku od Vučića. Krivokapićeva lista (da se ne lažemo – po običaju) „Ne damo Nikšić“ ogromnu, skrivenu ili neskrivenu podršku Crkve – trenutno glavnog političkog faktora u Crnoj Gori, a lista kontroverznog biznismena Dake Davidovića „Narodni pokret“ će se vjerovatno oslanjati na njegovu ličnu popularnost u tom gradu. Moguće je i da će Davidović kao izdašni ktitor imati makar djelimičnu podršku Crkve, tj. nekih njenih djelova. Demokrate će, kao „polusrpska“ partija – da ih tako nazovem -, u takvoj konstalaciji snaga, plašim se, proći najgore.

Od kada je Crkva postala glavni i presudni politički autoritet, Demokrate su bile prinuđene da, voljno ili nevoljno, flertuju sa njom i od građanskih vizija i stremljenja – čini mi se relativno iskrenih – vrate se u desno, ali nedovoljno desno za onaj dio glasačkog tijela oko kojeg će se voditi glavna borba tri pomenute liste.

Veoma zanimljiv će biti rejting i položaj URE na predstojećim lokalnim izborima. Poslije niza u najmanju ruku problematičnih ustupaka Crkvi, Krivokapiću, izboru namještenja u novoj Vladi i „po dubini“, URA je, bez sumnje, izgubila dio onih glasača koji su joj dali povjerenje na izborima 30. avgusta.  Međutim, jedan dio glasača koji po tradiciji ne glasa URA-u, bar na mrežama tvrdi da će im ona biti novi politički izbor. Lično, sumnjam da mogu računati na iole značajniju podršku tog dijela biračkog tijela. Glavna je nedoumica da li će se URA-i prikloniti dio razočaranih simpatizera vladajućih partija, te interesnih preletača i uhljeba. Ako se to ne desi, cenzus će joj biti vrlo upitan.

DPS će, vjerujem, ostati daleko najjača partija u nikšićkoj skupštini, ali nedovoljno jaka da sa tradiciolnim koalicionim partnerima formira vlast – ako iko od njih uopšte pređe cenzus – a drugih koalicionih kapaciteta DPS prosto nema.

Nova vlast u Nikšiću će biti sigurno sastavljena od trenutne opozicije, ali je i tu  pitanje kako će ona funkcionisati i hoće li se moći formirati poslije animoziteta koji će se dodatno produbiti i iskazati nastupajućom izbornom kampanjom.

U slučaju lošeg izbornog rezultata DF-a, tj. ako rejting Krivokapićeve liste bude bolji od njegovog, lako se može desiti da DF bez odlaganja sruši Vladu, kako ne bi došao u opasnost potpune marginalizacije i gubitka političko-finansijske moći.

Bitka za Nikšić je zato veoma važna, jer njen ishod na neki način i za neki period određuje političku sudbinu Crne Gore, a ne samog Nikšića.

P.S. Znam da sam opet prerano zakukurikao, ali, ne pada mi na pamet da išta mijenjam po tom pitanju.

 

0 Comments

Submit a Comment