Srbija: Prijavljene 82 neželjene reakcije na vakcine

Objavljeno: 02.02.2021, 17:24h

40 reakcija se odnosilo na Fajzeovu vakcinu, 40 na kinesku Sinofarm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnjik V vakcinu i jedna nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila

U Srbiji su kod 82 osobe prijavljene neželjene reakcije na neku od tri vakcine protiv koronavirusa dostupne u toj zemlji, saopštio je danas Pavle Zelić iz Agencije za ljekove i medicinska sredstva Srbije.

“Od 82 neželjene reakcije, 58 su prijavili zdravstveni radnici, devet sami građani, a 15 farmakokompanije”, kazao je Zelić, prenosi TV N1.

Prema njegovim riječima, 40 reakcija se odnosilo na Fajzeovu vakcinu, 40 na kinesku Sinofarm, jedna reakcija bila je na rusku Sputnjik V vakcinu i jedna nije bila definisana na koju vakcinu se odnosila.

Te reakcije su, kako kaže Zelić, uglavnom očekivane.

“To su bolovi u mišićima, u zglobovima, povišena temperatura, glavobolja, mučnina i one su se prolazile za nekoliko dana. Imali smo i jedan slučaj hematoma kod starijeg pacijenta, ali i to je brzo riješeno, kao i dvije alergijske reakcije koje su zahtijevale terapiju, ali ne i hospitalizaciju“, naglasio je Zelić I dodao da teških nuspojava nije bilo.

“To nas uvjerava da su vakcine zaista onakve kakve treba da budu, da je odnos koristi i rizika neuporedivo veći ka strani koristi“, izjavio je sagovornik N1.

Na pitanje da li neka od tri vakcine koje se koriste u Srbiji nije za starije od 60 godina, Zelić pojašnjava da je to jasno definisano, proizvođač prilikom dostavljanja dokumentacije mora da naznači.

“Fajzer je za 16 godina i starije, ona ima ograničene podatke za pedijstrijsku populaciju, što je razumljivo. Sinofarm je za 18 plus, dakle nema gornjih ograničenja, a Sputnjik V prema dokumentaciji ima ograničenje za građane od 18 do 60 godina starosti. Međutim, očekujemo dopunu dokumentacije za nju i kada se to desi moći će da se odobri i za starije od 60 godina, pošto je u Rusiji to odobreno”, naveo je.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register