Navaljni osuđen na 3,5 godina zatvora

Objavljeno: 02.02.2021, 18:39h

Godina koju je Navaljni već odslužio u kućnom pritvoru biće uračunata u kaznu, što znači da u zatvoru provesti još 2,5 godine.

Ruski opozicionar Aleksej Navalni osuđen je danas na 3,5 godine zatvora nakon što je moskovski sud rekao da je prekršio propise uslovne osude.

On je osuđen za kršenje propisa uslovne kazne iz 2014, odnosno što je preskočio obavezno javljanje zatvorskoj službi tokom boravka u Njemačkoj krajem 2020.

Navaljnijeva uslovna kazna od 3,5 godine pretvorena je u zatvorsku kaznu, prema odluci suda. Godina koju je Navaljni već odslužio u kućnom pritvoru biće uračunata u kaznu, što znači da u zatvoru provesti još 2,5 godine.

Navalni (44) je uhapšen 17. januara kad se iz Berlina vratio u Moskvu, nakon što se u Njemačkoj mjesecima oporavljao od napada nervnim agensom u avgustu prošle godine, za koji krivi predsjednika Vladimira Putina.

Njegovo posljednje privođenja izazvalo je masovne proteste širom Rusije.

Mnoge njegove pristalice i danas su privedene nakon što su se okupile ispred moskovskog suda na kojem je izrečena presuda.

Navaljni je najoštriji kritičar vlasti ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Evropski sud za ljudska prava 2017. je presuda protiv Navaljnog iz 2014. bila “proizvoljna i nerazumna”. Navaljni također tvrdi da se protiv njega vode politički motivisani procesi.

“Sud je presudio u korist (ruske) Federalne kazneno-popravne službe za preinačenje uslovne presude A. Navaljnom. Pritvor mu je određen prije stupanja presude na snagu “, objavila je odluku sutkinja Natalija Repnjikova.

Prema ranijim tvrdnjama ruskih organa vlasti, Navaljni i njegov brat su finansijski oštetili kompaniju Iv Roše, zbog čega su dobili uslovne kazne zatvora od tri i po godine.

Iako je kazna istekla u decembru 2020. godine, FSIN je sada optužio Navaljnog da je prekršio uslovnu kaznu i tražio da ona bude zamjenjena zatvorskom kaznom.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register