Medvedev: Rusija pravno i tehnološki spremna da se isključi sa globalnog interneta

by | feb 1, 2021 | Novosti | 0 comments

Isključenje Rusije sa globalne mreže je moguće, ali vlasti u tom slučaju imaju akcioni plan, izjavio je zamjenik predsjednika Savjeta bezbjednosti Dmitrij Medvedev u intervjuu za ruske medije.

Medvedev je objasnio da je Rusija pravno i tehnološki spremna da se isključi sa globalnog interneta, ali da za sada nema znakova da bi to moglo da se dogodi.

“Tehnološki je sve spremno za to. Na zakonodavnom nivou su takođe donesene sve odluke, ali ovo nije jednostavno i zaista ne bih to želio. Iskreno rečeno, još uvijek ne vidim nikakve znake za tako nešto, jer je to, iz očiglednih razloga, mač sa dvije oštrice“, kazao je bivši ruski premijer, prenosi Sputnjik.

Sistem za prenos finansijskih poruka (SPFS) napravljen je kao odgovor na rizike mogućeg isključenja ruskih banaka iz sistema ‘SVIFT’. Sa njim je povezano više od 11 hiljada najvećih organizacija u gotovo svim zemljama svijeta. U štampi se redovno pojavljuju saopštenja da bi Rusija mogla da bude isključena sa tog sistema u svojstvu jedne od mjera oštrijih sankcija Zapada.

0 Comments

Submit a Comment