Kosovo i Izrael uspostavili diplomatske odnose

Objavljeno: 01.02.2021, 20:28h

Danas Izrael postaje 117. država koja je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu

Kosovo i Izrael su danas, 1. februara i formalno uspostavili diplomatske odnose nakon što su na ceremoniji, održanoj putem virtuelnog linka, ministrka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Meliza Haradinaj-Stublla i ministar spoljnih poslova Izraela Gabriel Ashkenazi potpisali dokument u kojem se navodi da dvije države uspostavljaju diplomatske odnose.

Ministar Ashkenazi je potpisivanje sporazuma o uspostavljanju diplomatskih odnosa ocijenio “istorijskim”. “Uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Kosovom važan je korak“, naglasio je on, prenosi RSE.

Sa druge strane, ministrka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Haradinaj-Stublla je navela da uspostavljanje diplomatskih odnosa sa Izraelom ne bi bilo moguće bez pomoći SAD.

“Kosovo je dugo čekalo da uspostavi diplomatske odnose sa Izraelom. Danas Izrael postaje 117. država koja je priznala Kosovo kao nezavisnu i suverenu državu. Naš narod ima prijateljske odnose i od danas započinjemo odnose kao dvije države”, rekla je ona.

Očekuje se da će kosovska ambasadorka u Izraelu biti Ines Demiri, koja je 2020. godine bila zadužena za rad u toj zemlji.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register