Udbaške priče

Objavljeno: 28.01.2021, 13:21h

Piše; Omer ŠARKIĆ

Od novog direktora ANB-a, ovih dana smo saznali da su nezakonito prisluškivani građani, te da je poslije smjene vlasti dokumentacija o tome spaljivana na Žabljaku. Direktor Vukšić je obznanio ono što smo svi predpostavljali da se radilo, jer ANB – ili kako je mi volimo nazvati „udba“, nije bila služba za zaštitu države i građana, već služba za zaštitu vladajuće partije; za ucjene i praćenje opozicionara, novinara, građanskih aktivista, te služba koja je usko povezana sa mafijom i svim vrstama kriminalnih poslova, prije svega onih najprofitabilnijih i najkrimanalnijih, kao što su šverc narkotika i duvana.

Bivša opozicija a sadašnja vlast je svako malo prozivala udbu, za sve joj je bila kriva udba, a svaki kritičan ton prema njima – i kritičara, automatski bi proglašavali udbašem. U tome je prednjačio vječiti, sveznajući poslanik Medojević, jer je uvijek imao informacije iz središte „udbe“ –  „od poštenih udbaša koji samo njemu vjeruju i dostavljaju povjerljive informacije“.

Iako nam je, kao što već rekoh, ANB doista bila udba u onom kolokvijalnom značenju, ona je, osim što je radila najprljavije poslove za vladajuće strukture, bila i optužujuća batina bivše opozicije protiv slobodnih građana i kritičara.

Poslije promjene vlasti pompezno nam je obećana lustracija i pravo na uvid u tajne dosije-e. U tim obećanjima je prednjačio potpredsjednik Vlade Dritan Abazović, zadužen za bezbjedonosni sektor, koji se nerijetko poziva na svoju čast i poštenje.

Čast i poštenje su kategorija koje se u Crnoj Gori svako malo rabe, na koje se skoro svi pozivaju, pa zato i imamo Primjere čojstva i junaštva od Marka Miljanova, jer su to, očigledno, bili upravo rijetki primjeri. Dugogodišnji poslanik crnogorskog parlamenta Branko Radulović se svako malo u svojim izlaganjima poziva na svoj obraz, čast i poštenje, a onda časno i pošteno, čim se formirala nova vlast – čiji je dio, kćerka mu postane direktorka KBC-a, snaha savjetnica potpredsjednice Skupštine, a zli jezicu kažu da je sina planirao za direktora Aerodroma Crne Gore. Časno i pošteno od Radulovića – kao što se je na sastanku pokreta Odupri se i tadašnje opozicije zakleo u svoju časnu riječ „a cijela Crna Gora zna što znači časna riječ Branka Radulovića“ – da neće prisustvovati sjednicama parlamenta, tek nakon eventualno osuđujujuće presude za državni udar. Časno i pošteno, DF i Branko Radulović, samo četiri dana nakon tog sastanka i obećanja, ušli su u parlament da bi raspravljali o Zakonu o kozmetici.

Paralele me odvedeše od glavne teme, a to je „udba“, povezana sa mojom čašću i poštenjem. Đe svi Turci, tu i mali Omer(Mujo). Kako i ja volim da branim svoju čast, iako nijesam poslanik niti potpredsjednik Vlade, pozivajući se na obećanja nove vlasti i lično potpredsjednika Abazovića, dana 09.12.2020. godine, tri dana nakon konstituisanja Vlade, uputio sam mu dopis zaveden pod brojem 03-5392, u kome tražim da mi se omogući uvid u „udbin“ dosije o sebi, jer sam apsolutno siguran da on postoji. U dopisu sam naveo da sam kao javna ličnost i građanski aktivista svako malo optuživan od bivše opozicija a sadašnje vlasti da sam udbaš, te da želim da otklonim takve sumnje, a da unaprijed dajem odobrenje – bez prava na tužbu, da se svi kompromitujući podaci o meni, iz dosijea, javno obznane.

Potpredsjednik Vlade Abazović je očigledno smatrao da je moja čast apsolutno nebitna – bitna je samo njegova, te se ni mjesec ipo dana nakon zahtjeva nije udostojio da mi preko sekretara, savjetnika ili šefa kabineta pošalje bilo kakav odgovor.

U međuvremenu je izabran novi direktor Agencije za nacionalnu bezbjednost, nove „demokratske i narodne Vlade“ – kako voli reći premijer, koji se uvijek poziva na volju naroda, nikad na volju građana. Po njegovom imenovanju, odmah sam poslao mejl na adresu direktorovog kabineta sa istim zahtjevom. Od tada je prošao rok od razumnih 15 dana – odgovor nijesam dobio.

Toliko o transparetnosti nove Vlade, otvaranju dosijea i pravu da svaki građanin izvrši uvid u njega, pravu onih koji su sigurni da su praćeni i prisluškivani(a pouzdano znam da sam prisluškivan i fizički praćen izvjesno vrijeme dok su trajali protesti Odupri se), te pravu građana da skinu sumnju sa sebe da su „udbaši“.

Ako pri svemu uzmemo u obzir da sam se sa potrpedsjednikom Vlade lično znao i jedno vrijeme sarađivao(iako je moj zahtjev bio apsolutno služben i u službenom tonu), da sam prepoznat u javnosti kao neko ko lako ne odustaje od ostvarivanja svojih prava i ko je spreman da to bez pardona iznese u javnost, a nova vlast očigledno vrši opsrtukciju tog mog prava i datog obećanja, pokušajte zamisliti koliko će ta nova, „narodna“ vlast – koja se kune da će biti servis građana, imati sluha za neke vaše opravdane, ili manje opravdane zahtjeve.

Važna napomena: Tekst “Udbaške priče” je pisan sinoć,  27.01.2021. godine, a završen justros prije podne, kada je poslat redakciji PCNEN-a. Neposredno po slanju teksta redakciji, dok je on još bio na odobrenju i redigovanju, autoru je putem mejla, od strane ANB-a stiglo Obavještenje da premu njemu nijesu preduzimane mjere prikupljanja podataka, to jest da ne postoje dokumenta o prikupljenim podacima koji bi mi mogli biti stavljeni na uvid.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register