Vlahović: Udar nove vlasti na najbolji dio CG diplomatije

Objavljeno: 19.01.2021, 19:48h

Vlahović ne dovodi u pitanje pravo nove vlasti na personalne promjene u crnogorskim diplomatskim misijama ali problematizuje način na koji to rade

Ambasador Crne Gore u Vatikanu Miodrag Vlahović kaže da su on i njegovih četvoro kolega diplomata Ministarstvu vanjskih poslova blagovremeno dostavili opravdanje zašto se nijesu odazvali pozivu na konsultacije u Podgorici.

Najavu resornog ministarstva da će protiv ambasadora koji se nijesu odazvali pozivu biti pokrenut disciplinski postupak koji može rezultirati i otkazom, Vlahović ocjenjuje kao udar nove vlasti na najbolji dio crnogorske diplomatije.

“Iz novina saznajemo da se apriori bez ikakvog uvida u našu dokumentaciju i ono što smo dostavili kao naše obrazloženje i opravdanje zašto nijesmo u prilici da budemo ovih dana u prilici u Podgorici i Crnoj Gori. Unaprijed se kaže da je to što smo uradili neblagovremeno i da ne postoje opravdani razlozi. U svim civilizovanim zemljama, pa i u našoj postoje institucije, mehanizmi i procedure da se utvrdi da li je nešto regularno i na vrijeme urađeno blagovremeno i korektno i u smislu suštine i u smislu procedure”, rekao je Vlahović, prenosi RTCG.

Iz Ministarstva vanjskih poslova juče je saopšteno da će protiv ambasadora koji nijesu opravdali nedolazak u Crnu Goru na konsultacije biti pokrenut disciplinski postupak koji bi kako su naveli mogao rezultirati i otkazom. Takav potez resornog ministarstva, Vlahović ovako komentariše:

“Kada se sve sa strane i smireno pogleda znači jedan ozbiljan udar na našu diplomatiju u onim segmentima i tačkama gdje je ona bila najbolja. Novoj strukturi na žalost, na njihovu žalost smeta naša diplomatija tamo gdje je funkcionisala i tamo gdje je ona donosila manje ili više značajne i pozitivne rezultate.”

To se, kako prepoznaje ambasador Vlahović, posebno odnosi na njega koji je i bivši ministar vanjskih poslava u čijem je mandatu Crna Gora obnovila nezavisnost.

“Meni je zaista žao ukoliko nove strukture vlasti, ministarstvo vanjskih poslova i gospodin koji je na njegovom čelu nijesu u potpunosti prihvatili i shvatili značaj tog događaja i nove državne situacije i možda prema nama koji smo učestvovali u tim procesima imaju jednu posebnu želju da nas što prije eliminišu iz onoga što su diplomatski redovi i aktivna diplomatska služba. U tom smislu ja im želim puno uspjeha”, kaže Vlahović.

Vlahović ne dovodi u pitanje pravo nove vlasti na personalne promjene u crnogorskim diplomatskim misijama ali problematizuje način na koji to rade. U prilog tome navodi da su diplomate o kontradiktornim instrukcijama u svega dvije sedmice informisani isključivo preko medija.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply