Mještani Bara Kraljskih traže sastanak sa ministrima kako bi stali na kraj gradnji mHE

Objavljeno: 19.01.2021, 08:14h

Mještani Bara Kraljskih koji već mjesecima protestuju protiv izgradnje mini hidroelektrana (mHE) ‘Crnja’, ‘Ljubaštica’ i ‘Crni potok’ su uputili zahtjeve za prijem ministru kapitalnih investicija Mladenu Bojaniću i ministru ekologije, prostornog planiranja i urbanizma Ratku Mitroviću kako bi im predočili nepravilnosti i zahtijevali zabranu gradnje.

Predsjednik MZ Bare Kraljske Milovan Labović kaže da su zahtjev prvo polali elektronskom poštom 9.januara i ponovili 13.januara, „ponoseći zahtjeve lično na arhivu“ ministarstava. „Do sada nije bilo nikakvih odgovora na ove zahtjeve“, kaže Labović.

Mještani očekuju da će biti primljeni i da će im tada predati prikupljenu dokumentaciju i izložiti nepravilnosti, nakon čega će ministri Bojanić i Mitrović predložiti Vladi raskid ugovora o koncesiji.

„Na sve to smo ukazivali od početka naše borbe za odbranu ovih planinskih riečica i potoka od trajne devastacije prostora i prirode, kao i uništenja osnovnih životnih uslova za opstanak ljudi u ovom kraju. S obizrom na sve ukazano do sada, očekujemo da će nadležna ministarstva odmah izvršiti i bez ikakvih daljih produženja rokova ili odlaganja ovog problema dati naloge za poništenje svih dozvola i raskinuti koncesije. Takođe očekujemo da će isti naložiti koncesionaru vraćanje u prvobitno stanje devastirani prostor oko vodotoka Českotaz“, kaže Labović.

V. Vujisić

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply