Vlada u 2020. oborila rekord brojem dodijeljenih počasnih državljanstava

Objavljeno: 15.01.2021, 17:02h

Centar za građansko obrazovanje (CGO) je danas objavila da je, prema podacima koje oni raspolažu, Vlada Crne Gore izdala 390 počasnih državljanstava od 2008. do 2020.godine, od čega skoro trećinu lanjske godine..

“U 2020. godini se bilježi gotovo trećina svih dodijeljenih počasnih državljanstava za proteklih 12 godina, od čega je 37 dobilo taj status od 30.09.2020. do 4.12.2020. godine”, navodi se u saopštenju CGO.

CGO napominje da se radi “o krajnje netransparentnom procesu, da su rješanja o dodjeli ovih državljanstava tipska i štura, odnosno da se iz njih, za najveći broj ovih lica, ne može zaključiti kakav su to  realan doprinos imali da bi se tretirali kao lica od posebnog značaja za državni, naučni, privredni, kulturni, ekonomski, sportski ili drugi interes Crne Gore, kako je to definisano članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu”.

CGO kaže da, osim rješenja kojima nedostaje suštine, ostaje otvoreno I pitanje njihove zakonitosti zbog predlagača.

“Naime, članom 12 Zakona o crnogorskom državljanstvu se kao jedini zakonski predlagači navode predsjednik Crne Gore, predsjednik Skupštine ili predsjednik Vlade, dok u praksi imamo brojna rješenja koja se kose sa ovom zakonskom odredbom, odnosno najčešće su prijedlozi dolazili preko ministara”, otkriva CGO.

CGO navodi da su uočene moguće dodatne zloupotrebe “da su neki članovi porodica onih koji su po člani 12 primljeni u crnogorsko državljanstvo”, a da se “isti ne računaju ovaj broj od 390 počasnih državljanstava”.

CGO je objavila spisak svih počasnih državljanstava od 2008. do 2020.godine i pozvao novu Vladu i nadležno Ministarstvo unutrašnjih poslova da to čine na svojim zvaničnim stranicima jer javnost ima pravo da zna ko po ovoj proceduri i zbog čega dobija crnogorsko državljanstvo. CGO je pozvao nadležne organe “da ovom procesu ubuduće pristupaju savjesno i da ga dovedu u zakonski okvir, kao i da rješenja o dodjeli ovih državljanstava prate iscrpna obrazloženja kako se ne bi pravila veća šteta nego korist primjenom ovog instituta”.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply