Ukrajina pokrenula krivični postupak zbog ‘Dodikove ikone’

Objavljeno: 15.01.2021, 19:38h

U Ukrajini je pokrenut krivični postupak u vezi sa nezakonitim izvozom ikone koju je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom ministru spoljnih poslova Sergeju Lavrovu, saopštio je portparol Ministarstva spoljnih poslova Ukrajine Oleg Nikolenko.

„U Ukrajini ne prihvataju jezik uslovljavanja i ultimatuma člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika. Neosporna je činjenica da ikona potiče sa ukrajinske teritorije. Generalno tužilaštvo Ukrajine pokrenulo je krivični postupak zbog slučaja ilegalnog izvoza. Očekujemo da bosansko-hercegovačka strana neće koristiti ikonu u unutarpolitičkoj borbi, nego da će pomoći u okviru krivične istrage i ekspertize, kao i u tome da se ikona što prije vrati u Ukrajinu“, rekao je Nikolenko, prenosi ukrajinska agencija Unian.

On je dodao da su Ukrajina i BiH potpisnice konvencije o mjerama protiv krijumčarenja kulturnih dobara, prema kojoj je zabranjeno uvoziti relikvije ukradene iz muzeja ili crkava, a na zahtjev druge zemlje-potpisnice konvencije neophodno je preduzeti korake u cilju vraćanja kulturnih dobara, prenosi Sputnjik.

U vrijeme posjete Sergeja Lavrova BiH u decembru prošle godine je objavljeno da je Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije pozlaćenu ikonu iz 18. vijeka iz Luganska.

Na ovu vijest reagovala je ukrajinska ambasada u Sarajevu, koja je uputila notu Ministarstvu spoljnih poslova BiH, sa zahtjevom za pružanjem detaljne informacije o porijeklu ikone. Ambasada Ukrajine navela je da je poklon pružanje podrške navodnoj agresivnoj politici Ruske Federacije.

Potom je rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo da će ikona biti vraćena darivaocu radi daljeg razjašnjenja njene istorije preko Interpola. Ikona je vraćena u BiH.

U jednoj od ranijih izjava Dodik je naglasio da ikona nije ukradena i da spada u red porodičnih osveštanih ikona.

Takođe je rekao da će BiH predati ikonu ukoliko Ukrajina dokaže da je tražila i prije nego što je on poklonio Lavrovu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply