Norveška promijenila preporuke za vakcinaciju poslije nekoliko smrtnih slučajeva

Objavljeno: 15.01.2021, 21:16h

Velika Britanija i SAD su takođe prijavile brojne slučajeve neželjenih efekata sa smrtnim posljedicama.

Norveški zvaničnici promijenili su preporuke o vakcinisanju protiv kovid-19 pošto je 13 starijih osoba umrlo poslije imunizacije, prepuštajući ljekarima da procijene da li njihov pacijent treba da se vakciniše.

Norveška agencija za ljekove je saopštila da je 29 osoba imalo neželjene efekte, od kojih je 13 umrlo i svi su bili korisnici staračkih domova i stariji od 80 godina.

Agencija je kao neželjene efekte navela groznicu i mučninu koji su “mogli da prouzrokuju smrt kod slabijih pacijenata”, rekao je Sigurd Hortemo iz Norveške agencije za ljekove u prvom izvještaju o neželjenim efektima.

Prema zvaničnim podacima u Norveškoj je više od 30.000 ljudi primilo prvu dozu Fajzerove ili Modernine vakcine protiv koronavirusa.

“Ovo nas ne uznemirava. Sasvim je jasno da ove vakcine imaju vrlo mali rizik, sa malim izuzetkom za najslabije pacijente”, rekao je direktor agencije Stajnar Madsen za norvešku televiziju NRK, prenosi Beta.

Prema njegovim riječima ljekari sada moraju pažljivo da procijene ko treba da se vakciniše, jer kako je dodao oni koji su vrlo slabi i veoma stari mogu da vakcinišu samo posle individualne procjene.

Ranije ove nedjelje, Norveški institut za javno zdravlje ocijenio je da će “svi neželjeni efekti vakcine biti nadjačani smanjenim rizikom da ozbiljnog razbolijevanja od kovid-19 za starije i slabe ljude”.

Norveška agencija za ljekove je u izvještaju navela da je 21 žena i osam muškaraca imalo neželjene efekte.

Pored onih koji su umrli, još devetoro je imalo ozbiljne neželjene efekte bez fatalnih posljedica, a sedam manje ozbiljnih neželjenih efekata.

Devet pacijenata imalo je alergijske reakcije i jaku temperaturu, dok su manje ozbiljni neželjeni efekti uključivali jake bolove na mjestu primanja vakcine.

U Norveškoj je od izbijanja pandemije registrovano 57.279 zaraženih i 511 umrlih.

Zvaničnici širom svijeta očekuju izvještaje o smrtnim slučajevima i drugim teškim neželjenim efektima poslije bilo koje kampanje masovnog vakcinisanja, ali utvrđivanje da li je vakcina uzrok smrti može biti vrlo izazovno i zahtijeva da se prvo isključe svi drugi potencijalni uzroci.

Velika Britanija i SAD su takođe prijavile brojne slučajeve neželjenih efekata sa smrtnim posljedicama.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply