Istraživanje: Veliki rast podrške članstvu Crne Gore u EU

Objavljeno: 15.01.2021, 11:58h

Pozitivan stav o EU ima 77,6 odsto građana Crne Gore, u odnosu na 66,1 odsto u decembru 2019. godine

Članstvo Crne Gore u Evropskoj uniji (EU) podržava skoro 75 odsto građana, što je veliki porast u odnosu na decembar 2019. godine kada je taj procenat iznosio oko 66 odsto, pokazalo je istraživanje koje je za potrebe Delegacije Eu u Podgorici uradila agencija De Facto.

Istraživanje, koje je rađeno u novembru i decembru prošle godine, pokazalo je da 22,3 odsto građana ne podržava članstvo države u EU, dok je taj procenat u decembru 2019. iznosio 23 odsto.

Kako je saopšteno na konferenciji za novinare, pozitivan stav o EU ima 77,6 odsto građana Crne Gore, u odnosu na 66,1 odsto u decembru 2019. Godine, prenosi Mina.

Istraživanje je pokazalo da se smanjuje i broj onih koji imaju negativan stav, 17,7 odsto u decembru prošle u odnosu na 24,3 odsto u decembru 2019. godine.

Olivera Komar iz agencije De Facto kazala je da ljudi EU većinom povezuju sa boljom budućnošću i poboljšanjem uslova života – oko 22 odsto, ispitanika, zatim sa boljim ekonomski standardom i većom mogucnošću zaposlenja, kao i sa mirom i stabilnošću.

Kako je navela, trećina ispitanika kazala je da Crna Gora treba da ima najjače političke, ekonomske i trgovačke veze u budućnosti sa EU.

Najveće prepreke za to da Crna Gora postane članica EU, prema mišljenju građana, su široko rasprostranjena korupcija, ekonomska situacija u Crnoj Gori, široko rasprostranjen organizovani kriminal, nesposobnost Vlade da sprovede reforme i nestabilne institucije.

Prema riječima Komar, ključni razlozi građana za podršku članstvu u EU su bolji kvalitet života i standard, mogućnost da putuju u druge zemlje Unije bez vize, kao i stabilnost.

CPJ: Rusija treba da ukine zakon o ‘stranim agentima’

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je poručio da bi ruske vlasti trebale ukinuti kontroverzni zakon o “stranim agentima” u zemlji i osigurati da se ruski regulator telekomunikacija Roskomnadzor ne koristi za prijetnje i uznemiravanje medijskih organizacija i cenzuru novinara.

“Ruske vlasti redovno osmišljavaju nove alate i implementacije kako bi ometale protok vijesti i informacija, na štetu vlastite javnosti”, izjavila je u 14. januara Gulnoza Said, koordinator programa za Evropu i centralnu Aziju sa sjedištem u Njujorku.

Komentari CPJ-a dolaze dva dana nakon što je Roskomnadzor sastavio svojih prvih osam administrativnih protokola – svi se odnose na Radio Slobodna Evropa/Radio Liberty (RFE/RL) – zbog kršenja zakona o “stranim agenatima”.

Prekršaji “zbog toga što mediji koji obavljaju funkcije stranog agenta ne poštuju zahtjeve zakona o etiketiranju informacija koje oni šire”, pisalo je u izlavi Roskomnadzora na svojoj web stranici 12. januara.

Protokoli ciljaju četiri projekta RFE/RL na ruskom jeziku – glavni servis za Rusiju, Radio Liberty; Current Time TV i digitalnu mrežu i Siberia.Reality i Idel.Reality, dvije regionalne web stranice koje dostavljaju lokalne vijesti i informacije publici u Sibiru i Volga-Uralu.

U protokolima se navodi da ovi mediji nisu svoj sadržaj označili kao “produkcija stranih agenata”.

Zakon o stranim agentima, prvobitno usvojen 2012. godine, zahtijeva od imenovanih organizacija da izvještavaju o svojim aktivnostima i suočavaju se sa finansijskim revizijama. Izmjene zakona iz decembra obavezuju medije da bilježe oznaku kad god spomenu ove osobe ili grupe, a zakon su proširili i na pojedince koji rade u poslovnicama koje primaju strana finansijska sredstva.

U izjavi Roskomnadzora od 12. januara navodi se da će protokoli biti poslani sudiji u roku od tri radna dana da donese odluku o izricanju novčanih kazni, koje za kompanije mogu iznositi i 500.000 rubalja (6.800 dolara), a za pojedince 50.000 rubalja (679 dolara). Pojedinci se takođe mogu suočiti sa zatvorom do pet godina ako budu optuženi i osuđeni zbog kršenja zakona o stranim agenatima.

To je prvi put da ruske vlasti traže novčane kazne prema zakonu stranih agenata.

“Moskva je represivnim prijetnjama pokazala točno zašto su potrebni Radio Liberty i Current Time”, rekao je predsjednik RFE/RL Ted Lipien. “Kremlj može da oteža pružanje tačnih informacija Rusima i drugima. Ali ne može da nas spriječi da igramo tu ključnu ulogu.”

CPJ je rekao da je zatražio komentar od Roskomnadzora i ruskog Ministarstva pravde, ali nije dobio odgovore.

Moskva je prošlog mjeseca počela dodavati pojedince na spisak, uključujući tri novinara koji su dopisnici RFE/RL: Ljudmila Savitskaja i Sergej Markelov, dopisnici Sjevernog desk-a (Sever.Realii) Ruskog servisa RFE/RL; i Denis Kamaljagin, glavni urednik internetske stranice vijesti Pskovska provincija i saradnik Ruskog servisa RFE/RL.

Vlasti su u decembru na listu dodale i češku novinsku agenciju Medium-Orient, matičnu kompaniju novinske web stranice Kavkaz Times.

Islam Tekušev, koordinator projekta za Srednji Orijent, rekao je za CPJ da Srednji Orijent nije imao stalno prisustvo niti biro u Rusiji, što bi prema Tekuševu trebalo da bude izuzetak iz zakona o stranim agentima. Na odluku planira da se žali na ruskom sudu.

Ruski zvaničnici rekli su da je potez 2017. godine da se izmijeni zakon o stranim agentima koji uključuje medije “odgovor” SAD zahtjevu da se ruski državni kanal RT registruje pod Zakonom o registraciji stranih agenata (FARA).

SAD zvaničnici rekli su da akcija nije simetrična, tvrdeći da se zakoni SAD i ruski zakoni razlikuju i da Rusija koristi zakon o stranim agenatima da utiša neslaganje i obeshrabri slobodnu razmjenu ideja.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply