Nešto između

Objavljeno: 04.01.2021, 13:50h

Autor: Omer ŠARKIĆ

U staroj godini je došlo do prve, „istorijske“ smjene vlasti. U Novoj će, čini mi se, doći do njene smjene na vanrednim izborima, te do nove preraspodjele političke moći i snaga.

Dugo očekivani pad prethodnog, tridesetogodišnjeg režima, iznenadio je sve: vječitu opoziciju, vječitu vlast, opozicione glasače. Pobjednička euforija se pretvorila u nacionalističku, za koju je nova vlast odmah našla krivca u „udbi“ i staroj vlasti. Od te, nenadne pobjede, nova i nespremna parlamentarna većina za sva nesnalaženje i sopstvene greške krivca nalazi u prethodnoj. Tako će biti i ubuduće, u to sam apsolutno ubijeđen.

Nova većina i premijer nalaze se u samo kod nas mogućoj situaciji. Najžešća opozicija su joj oni kojima je novi premijer bio nosilac liste, a ne poraženi DPS. Demokrate retorički kao podržavaju Vladu i premijera, ali je njihovo nezadovoljstvo očigledno, pogotovu kadrovskim rješenjima u njoj. Jedino URA, na čelu sa Abazovićem, daje bezrezervnu podršku novom premijeru i Vladi. Tako „najgrađanskija“ partija u Crnoj Gori, sa najmanjim brojem mandata, jedina u punom kapacitetu daje podršku vjersko – fundamentalističkoj, jednovjerskoj Vladi, i premijeru teokrati, što je nonsens nad nonsensima, moguć samo u zemlji čuda kakva je Crna Gora. URA i Abazović su od sumnjivaca postali politički idoli većine prosrpskog biračkog tijela, a prokuženi izdajnici većine procrngorskog dijela glasača i praktično kompletnog korpusa nacionalnih manjina.

Međutim, nova Vlada ima podršku naroda, a „dok je narod uz nas, Vlada je sigurna i stabilna“ – svako malo će ponavljati i ponavlja populistički premijer, kojem se pojam građanin tek ponekad omakne. „Narod i narodna volja“ su krajem 80-tih skupo koštale  Srbiju i Crnu Goru, kasnije i ostale. Na nju su se u početku svoje vladavine – ništa manje nego Krivokapić sada, pozivali Đukanović i Bulatović. I njima je prva najava bila rasprodaja ondašnjeg, tada više nego skromnog državnog voznog parka, kao što je to Krivokapiću.

Rasprodaja Majbaha i voznog parka neće spasiti ekonomiju države, niti novi, sumnjivi, iako neophodni kredit, već vizija, programi, rad i štednja, uz opše građansko jedinstvo i podršku, koju nova Vlada nema.

Ona je uistinu naslijedila haos u državi i državnoj kasi, ali, osim pomenutih planova, da bi išli naprijed i iščupali se iz tog haosa, potrebno je, pored tanke parlamentarne većine, građansko jedinstvo i povjerenje; politika koja bi bila „nešto između“ agresivnog sprskog i vjerskog nacionalizma sa jedne, i crnogorskog tzv. nacional-patriotizma sa druge strane. Nova većina, umjesto da gradi povjerenje i nađe balans, radi sve suprotno. Izborom ministara u novoj Vladi, državnih sekretara, savjetnika, šefova kabineta, potparola… favorizovana je jedna vjera, jedna nacija, jedan nacionalizam, jedan politički i vjerski pogled, dok su svi ostali marginalizovani ili potpuno isključeni. Tako se polako stvara antivladin front i ogorčenje identično onome koji je generisala prošla vlast, samo ovaj put na suprotnoj strani. Taj front čine nacionalni Crnogorci i pripadnici manjina – skoro bez izuzetka. Nepočinstva prethodnog režima i pokušaj da njegovi najprokazaniji i najomraženiji ljudi stanu na njegovo čelo, zasad su jedina prepreka objedinjavanju i zajedničkom djelovanju tih antivladinih snaga.

Predstojeće Badnje veče i Božić, najbolje će pokazati dubinu podjela, koje jeste generisala prethodna vlast, ali ih nova samo produbljuje.

Da je bilo pameti, tolerancije i razumijevanja od strane nove vlasti, predstojeći vjerski praznik bi, onako kako treba i dolikuje, bio praznik razumijevenja i pomirenja, ne samo pravoslavne većine već svih njenih građana.

Garant istinskih promjena, napretka i stabilnosti može donijeti samo Vlada koju ogromna većina doživljava kao svoju, ne samo jedna  njena plovina kao što je to bio slučaj u  prethodnom periodu.

Pratite nas na Fejsbuku, Instagramu i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na [email protected]
Prije nego ostavite komentar, molimo vas da pročitate Pravila komentarisanja na Portalu PCNEN

Leave a Reply

Blogovi

Logujte se ili registrujte
Forgot?
Register